Угостителските работници масовно ја напуштаат Македонија во потрага по поголеми плати. Нивна најчеста дестинација е Хрватска, но некои од нив заминуваат во Бугарија, Црна Гора и Малта. Ковид пандемијата си го направи своето, оставајќи го туристичко – угостителскиот сектор паднат на колена во изминатата година, со што се испразнија и џебовите на угостителските работници, бидејќи некои од нив останаа без работа, но и на сопствениците на угостителските објекти.
Пандемијата се стиши. Угостителите повторно проработеа, но сега се соочуваат со еден голем проблем – недостаток на кадар.
20 до 30 % од угостителските работници веќе отишле да работат надвор од Македонија, но од ден на ден бројот се зголемува
Претседателот на Независната угостителска комора – НУК, Здравко Јосифовски за „Работник“ вели дека 20 до 30 % од угостителските работници веќе заминале да работат надвор од Македонија, потенцирајќи дека од ден на ден квалитетни и едуцирани работници од угостителската индустрија ги напуштаат своите работни места и заминуваат во сезонските центри на туризам.
„Жално е што поголемиот дел од нив спремни за малку поголеми дневници или приходи, не ја гледаат реалната слика дека нивната работа во овие центри или држави е без никакви права на здравствени и останати бенефити кои ги имаат тука“, вели Јосифовски.
Тој истакна дека моменталната слика преку која се прикажуваат само нето износите на платите со кои угостителските работници се платени во Македонија, не ја дава реалната слика колку навистина е трошокот којшто угостителите го плаќаат на крајот на месецот на своите вработени.
Јосифовски посочи еден пример, каде што наведе дека кога се зборува дека просечна плата за работа на еден професионален едуциран шанкер – бариста и/или коктел мајстор чија дневница се движи од 1,000 до 1,500 денари, односно просечна дневница – 1,250 денари, излегува дека нето месечната плата изнесува најмалку 30,000 денари. Како што вели, доколку на овој износ се додадат и придонесите кои треба да се платат, како и на бенефитите кои му се обезбедуваат на работното место во повеќето угостителски објекти, како што се бесплатен оброк и пијалаци, лесно се стигнува до износ од 55,000 денари кој како трошок на крајот од месецот угостителите треба да го платат.
„Споредбата можеме да ја направиме и за сите останати работни места во угостителската индустрија, со што многу лесно и брзо ќе дојдеме до заклучокот дека прикажаните нето плати за секое поединечно работно место кај угостителите значат двоен трошок по работно место што на крај на месец треба да го исполнат и платат за вработените“, вели Јосифовски.
Над 50 активни огласи во секторот Туризам и Угостителство на Vrabotuvanje.com - Сите огласи се на ЛИНКОТ
Од друга страна, угостителските работници сметаат дека одливот на работниците од овој сектор најмногу се должи на тоа што истиот беше еден од најпогодените од корона кризата.
Текстот е превземен од rabotnik.com.mk