Наменети да ги уништат живите организми кои се сметаат за штетни, пестицидите, исто така, веројатно ќе влијаат на човековото здравје, зголемувајќи го ризикот од развој на проблеми со плодноста и беше откриено дека предизвикуваат некои болести, како што се ракот или Паркинсоновата болест, велат од невладината организација PAN Europe.
Студијата, базирана на резултатите од анализата на околу 97.000 примероци свежо овошје (праски, јагоди, цреши, јаболка…), покажува дека речиси секој трет примерок, или 29 отсто, бил контаминиран со траги од хемиски пестициди, за разлика од 18. проценти во 2011. година.
Оваа мрежа на европски невладини организации, која промовира одржливи алтернативи на пестицидите, потсетува дека од 2011 година земјите-членки мораа да ја охрабрат употребата на заменски производи за да се минимизира употребата на синтетички пестициди – хербициди, фунгициди и инсектициди, кои се сметаат за најопасни, а авторизацијата им е строго регулирана во рамките на ЕУ.
Деветгодишното истражување на невладината организација покажало дека меѓу најзагадените овошја се капините (51 отсто од примероците), праските (45 отсто), јагодите (38 отсто), црешите (35 отсто) и кајсиите (35 отсто), пишува theguardian.com.
Во случај на зеленчук, контаминацијата е помала бидејќи тие се помалку подложни на инсекти и болести.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.