Италијанците го прават најдоброто вино, најдобрите тестенини, најдобриот леб, кафето, пицата, сè што може да замислите. Но, точно е дека понекогаш усвојуваат традиции кои доаѓаат од друго место и кои се вкорениле кај нив од сосема случајни причини. Еден пример е капучиното, кое, спротивно на популарното верување, не се правело во Италија.
„Капучино, и зборот и пијалокот, се чини дека потекнува од Капузинер [што е германски збор за монах]“, вели Џани Трачи, сопственик на консултантската фирма Mezzatazza. Трачи објаснува дека овој пијалок потекнува од виенските фенси кафулиња од 18 век, каде црното кафе се цедело и се мешало со шеќер, млеко и зачини. „Овој пијалок сега е познат како виенско кафе“, продолжува Трачи, „додека зборот капучино е меѓународен збор за пијалок направен со пенливо млеко“.
Очигледно е невозможно да се каже кој точно го смислил овој рецепт, но Трачи вели дека некои книги му го припишуваат овој изум на фрањевскиот монах од Австрија по име Марко д'Авиано. „Изгледа дека кафето што го послужи во Виена беше прејако, па го „среди“ со шеќер и млеко“, објаснува Трачи.
Првото капучино било послужено во Caffè dei Ritti во Фиренца, во време кога биле создадени првите индустриски машини за кафе, во 20-тите и 30-тите.
Историјата на капучиното - пенливо капучино послужено во бела порцеланска чаша.
Како рецепт за совршено капучино, Трачи наведува класичен рецепт понуден од Specialty Coffee Association, организација на илјадници професионалци во индустријата за кафе. “Пената мора да биде дебела помеѓу 1 и 1,5 cm. Капучиното треба да се служи на температура од 65 и 70 степени, во шолја од 150-170 милилитри“, додаде тој.
“Ова се смета за совршена презентација не поради естетскиот фактор, туку затоа што млекото и кафето се совршено комбинирани и пијалокот ќе има ист вкус од почеток до крај. Од друга страна, ако течноста изгледа како да е целосно бела, тоа значи дека првите неколку голтки ќе бидат премногу млеко, додека одоздола ќе има појако кафе“, вели Трачи.
Освен тоа, во Италија капучиното се пие исклучиво за појадок, иако работите се променија во последните години. Денес, италијанците сакаат да пијат кафе после ручек и вечера, и веројатно ќе ве погледнат чудно ако нарачате капучино после оброк во ресторан.
Завршувајќи ја приказната за капучиното, Терчи препорача претпазливост со капучино со растително млеко. „Големиот проблем е што овие млека ги немаат потребните протеини за да се направи балансирано капучино“, вели тој. „Само млекото од киноа може да ја постигне таа деликатна рамнотежа помеѓу вкусот и текстурата“. Совршен совет за вашето веганско капучино.