Црногорската државна компанија „13. Јули - Плантаже“, кој е еден од најголемите и најзначајните производители на грозје и вино во Југоисточна Европа, неодамна започна со берба на трпезно грозје. На плантажите во моментов има околу сто сезонски работници, а во пресрет на бербата на винското грозје, оваа компанија бара сезонски работници од целиот регион, нудејќи им просечна плата од 25 до 50 евра дневно. За работа на плантажите во август оваа компанија има потреба од стотина работници кои не може да ги обезбеди во Црна Гора.
Операцијата за трпезно грозје моментално е активна на најголемото лозје во Европа во едно парче, со површина од 2,3 илјади хектари. Ангажирани се околу 15 работници, а поголем број работници се занимавале со берба на други плодови. Сепак, вистинските работни места допрва доаѓаат. Оваа компанија во наредните денови ќе вработи уште најмалку стотина работници, претежно од земјите од регионот. Работниците кои се занимаваат со жетва, во зависност од учинокот, во просек можат да заработат од 25 до 50 евра дневно, со обезбедена храна и сместување.
Тимот на Anadolu Agency (AA) ги посети насадите со грозје во Ќемовско поле во Подгорица, чие берење започна во четвртокот. Милена Мугоша, директорка за лозарство и овоштарство на компанијата „13. јул-Плантаже“, во интервју за АА, тој посочува дека покрај гроздоберот, во тек е и бербата на праските.
„Бетарата на праски трае од 29 мај, а денеска почнавме со берба на трпезно грозје, а кон средината на август очекуваме да започнеме со берба на сортите бело вино. Временските услови во претходниот период не беа многу поволни за земјоделско производство, пред се мислам на честите врнежи и големиот број врнежливи денови од почетокот на вегетативната сезона речиси до почетокот на јули. Но, се надеваме дека во наредниот период времето ќе ни оди во прилог и дека ќе успееме успешно да ги береме преостанатите количини грозје и овошје“, рече Мугоша.
Зборувајќи за проблемот со работната сила, кој е се поизразен во последните години, Мугоша нагласува дека компанијата има потреба од вработување на домашна и регионална работна сила.
„Покрај постојано вработени, во моментов се вработени околу сто сезонски работници. Денеска е првиот ден од трпезното грозје и денеска се ангажирани само петнаесетина домашни работници, а следната недела очекуваме пристигнување на околу осумдесетина работници од земјите од регионот, но дефинитивно треба да ангажираме дополнителни работници. Ја користам оваа прилика да ги поканам сите заинтересирани работници да ни се придружат, а цената на бербата за гајба трпезно грозје ќе биде 0,50 евра. За сите заинтересирани од територијата на Подгорица обезбедуваме дневен превоз од Саат-кулата и назад, а за заинтересираните од другите градови платени се билетите и трошоците за превоз“, вели Мугоша.
Таа напоменува дека за сите работници е обезбедено сместување и три оброци.
„Просечен работник може да одбере педесет гајби, а имаме исклучоци каде одат над сто гајби, па тоа е од 25 евра па нагоре“, вели Мугоша.
Бурим Лабјани од Косово го најдовме на гроздобер. Посочува дека повеќе од 20 години е сезонски работник на плантажи.
„За гајба се плаќаат педесет евроценти, а во просек секој може да набере по 50 гајби. Бидејќи сум меѓу најдобрите работници, жнеам повеќе од 100 гајби дневно. Сега е топло, но бербата почнува во 6 часот и бериме до 11 часот, најмногу поради жештините. Може да се направи, кој сака. Имаме осигурување и работно искуство“, вели овој вреден работник од Косово.