Во моментов, рестораните ширум Европа се соочуваат со недостиг на персонал, па некои одлучија да го намалат менито или работното време за да преживеат, да останат отворени и да им служат на клиентите во најдобри можни услови. Но, има и такви кои решиле да инвестираат во кадар за да имаат доволно вработени.
Весникот NZZ am Sonntag во неделата објави дека келнер од Цирих во јуни примил плата од 16.500 франци (околу 17.200 евра), благодарение на новиот метод на наградување што познатиот ресторан Мишел Пеклар го вовел во своите ресторани, пишува Mattinonline.
Сопственикот на ланец ресторани во швајцарскиот кантон Цирих им овозможил на своите вработени да го поделат вкупниот приход со него. 56-годишниот ресторан Мишел Пеклар, кој заедно со својот партнер поседува 16 локали, за неделникот NZZ am Sonntag објаснил дека во лето, кога дури и терасите се полни со гости, мора да има што повеќе келнери на располагање, а за да ги задржи, тој се согласил со нив - додавајќи на платата сума која варира помеѓу 7 и 8% од вкупниот приход, пишува La Repubblica.
Резултатот е дека „нашите вработени во просек добиваат од 8.000 до 12.000 франци месечно“, објаснува Мишел Пеклар за „NZZ am Sonntag“. Највисоката плата добиена досега е 16.500 франци исплатени во јуни - без бакшиш.
Според Мишел Пеклар, вработените работат со поголема мотивација кога го делат вкупниот приход, а од воведувањето на овој вид на надоместок, квалитетот на услугата во неговите ресторани значително се зголемил. „Вработените работат совесно како да се сопственици на ресторанот“, објаснува ресторанот, пишува Mattinonline.
Сепак, моделот на Мишел Пеклар не наиде на едногласна поддршка, на пример во Унијата. Иако синдикатот ги поздравува повисоките плати за келнерите, синдикатот се прашува дали вработените во рестораните едноставно станале продавачи наместо келнери, пренесува Нови лист.