Урмите се овошје кое дефинитивно многу малку се користи во исхраната, а многумина не ги сметаат за вкусни, иако се и повеќе од тоа.
Обидете се да ги вметнете во исхраната на било кој начин, бидејќи дефинитивно ќе имате многу придобивки од тоа.
Во продолжение, ви претставуваме 10 причини зошто треба да почнете да консумирате урми за што ќе ни бидете многу благодарни.
Богати се со огромен број витамини
Урмите се богати со бакар, калиум, влакна, манган, витамин Б6 и магнезиум.
Го подобруваат варењето
Корисни се за варењето, за цревата и за било какви проблеми со стомакот.
Ја ублажуваат болката
Урмите се богати со магнезиум за кој знаеме дека ги ублажува болките и отокот доколку го имате. Исто така, го намалуваат и ризикот од срцеви заболувања,артритис и Алцхајмерова болест.
Бременост
Урмите го олеснуваат и породувањето, односно истражувањата покажуваат дека жените кои јаделе урми најмалку четири недели пред породувањето имале полесно породување.
Висок крвен притисок и инфаркт
Магнезиумот во урмите го намалува крвниот притисок, а калиумот е одличен за крвотокот.
Здравје на мозокот
Урмите содржат витамин Б6 кој е одличен за здравјето на мозокот.
Слабеење
Обидете се да јадете неколку урми во текот на денот кои ќе направат да се чувствувате сити и ефикасно да го намалите вишокот на килограми.
Анемија
Урмите содржат голем број минерали и многу високо ниво на железо што ги прави совршен додаток на исхраната кај анемичните луѓе.
Совршени се за најмалите
Шеќерот од урмите е најсоодветен за вашите дечиња бидејќи најлесно се вари. Експертите советуваат да им се даваат урми на деца кои се нервозни или хиперактивни.
Го намалува ризикот за рак на абдомен