Сè повеќе рецепти почнуваат да воведуваат некои нови видови храна во нашето поднебје. Слушнавме за некои и ги наоѓаме лесно, воодушевени од нивните вкусови и својства, додека други штотуку ги откриваме.
Денешната гастрономија фаворизира поздрав начин на исхрана, во кој доминираат разни видови супи и салати богати со различни состојки. Една од намирниците што почесто се наоѓа во топлите и ладните чорби или салати е необичната киноа, која природата ја подарила со богати, а за нас вредни карактеристики. Рецептите со киноа се препорачуваат и за вкус и за здравје!
Што е киноа?
Киноа е тревно растение, кое се одгледува првенствено поради нејзините јадливи семиња. Семките од киноа се богати со протеини, диетални влакна, витамини од групата Б и минерали во исхраната во поголеми количини отколку во многу други житарки. Потекнува од регионот на Андите во северозападна Јужна Америка, а првпат се споменува пред седум илјади години, но за исхрана на добиток. Знаеме дека не звучи премногу привлечно, но им требаа уште околу три илјади години за луѓето да сфатат дека ова семе е исклучително корисно и за нашето тело. Првите што го забележале биле членовите на напредната цивилизација околу езерото Тикатака во Перу и Боливија, кои го користеле во секојдневните оброци заедно со компири или пченка, а можел дури и да го замени лебот или оризот во случај на слаба жетва. Со посебно одобрение на Далај Лама, киноата почнала да се одгледува во Тибет, а денес одлично преживува на морскиот брег или на места каде порано имало џунгли. Постојат неколку видови киноа: беж, црвена и црна, а повеќето култури се одгледуваат на големи надморски височини, кои се движат од 3000 метри надморска височина. Киноата се смета за исклучително чисто растение бидејќи е забрането да се користат генетски модифицирани организми за време на одгледувањето, дури ни за одбрана од штетници или за зголемување на приносот.
Киноа – хранливата вредност на магичното семе
Што се однесува до калориите, киноата содржи само 120 kcal на 100 грама од готовото јадење, а има и низок гликемиски индекс. Поради ова, тоа е идеално јадење за оние кои сакаат да ослабат или да одржат здрав начин на живот. Неговата главна предност е големи количини на растителни протеини, кои лесно и брзо се апсорбираат. Покрај тоа, има избалансиран состав на минерали и витамини. Цинкот, манганот, фосфорот, калциумот и другите елементи се присутни во доволни количини. На пример, рибата има фосфор колку киноата, а количината на железо е двојно поголема од пченицата. Киноата е извор и на лецитин и на селен, кои го спречуваат развојот на рак. Поради недостаток на глутен, погоден е за алергии и има речиси стопроцентна сварливост!
Вегетаријанците и веганите често го користат, а се препорачува и за деца, трудници и луѓе кои се изложени на голем интелектуален напор, бидејќи ја подобрува функцијата на мозокот.
Како се подготвува киноата?
Киноата има цврста, донекаде жилава текстура и вкус на јаткасто-зрнест вкус. Идеална е како замена за ориз, кускус и леќа, како и за компири во крокети, кнедли и други видови компирско тесто или тесто за пржење. Се додава во супи, чорби, варива и други готвени јадења. Мелената киноа е одлична замена за брашното при подготовка на десерти без глутен. Пред подготовката важно е сировата киноа добро да се исплакне, а може да се натопи во вода и десет минути пред да се готви – ставете 200гр киноа во 300- 400гр вода или супа и почекајте да зоврие па намалете ја температурата и продолжете со варење на тивок оган во покриен сад околу 15 минути додека киноата не омекне или не ја впие целата течност.
Кога сме кај здравиот живот…
Ако сте ја вклучиле киноата во листата на намирници што ги користите, тоа значи само едно – дека се грижите за вашето здравје и дека сакате да бидете во полна сила во секој момент од животот. Здрав имунолошки систем, здрав дигестивен систем, мозок кој прима доволно хранливи материи за да работи со својот најголем капацитет – ова се сите цели на оној дел од популацијата што сака долг и здрав живот, исполнет со енергија.