Производителите на зеленчук кои лани засадија компири поминаа добро бидејќи сезоната е 2023/2024 година. одличен во однос на цената и приносот.
Многумина веќе ги продадоа залихите, а оние кои сè уште имаат компир го продаваат на големо по цена од 55 до 60 динари, пишува „Дневник“ од Нови Сад.
Ова е огромна разлика на пазарот, каде што 2020 година се уште ми е свежа во сеќавањето, кога производителите не знаеја што прават со компирот, викаа за помош од државата и ја даваа – за пет до 15 динари. по килограм.
Цената на компирот во ЕУ расте
Приносите од компир лани варираат по региони, но ако се земе предвид дека од овој зеленчук имало само 20 тони по хектар, јасно е дека домашните производители заработиле 10.000 евра по хектар. Сепак, заработката може да биде поголема, бидејќи може да има 40, па и 50 тони компир на хектар. Тоа значи дека тој што остварил принос од 40 тони и за тоа заработил 20.000 евра, со трошоци од 10.000, остварил нето добивка од 10.000 евра, според пресметката на „Дневник“.
– Цената на компирот во ЕУ расте. На пример, во Франција каде што увезуваме зеленчук, килограм на големо сега чини 43 евроценти и затоа има изгледи и кај нас компирот на големо да поскапи во однос на сегашните 55-60 динари – изјави Бранислав Зеленовиќ. , голем производител на компири, за „Дневник“ од Сириг кај Нови Сад.
Оние кои го продадоа порано поминаа уште подобро. Томислав Ото, градинар од Плавна во општина Бач, кон средината на ноември минатата година продавал компир и, како што рече, на големо добил од 80 до 90 динари за килограм. И задоволен е како се снајде со компирите оваа сезона.
– Ги посеав најраните германски сорти црвени компири и почнав да ги вадам во средината на јули бидејќи чекав да добијат потврда кора. Успеав да добијам добра цена и брзо да го продадам до средината на ноември бидејќи, веројатно, тогаш на домашниот пазар немаше увозен компир. Подолго време килограм компир на пазарите и на големите пазари се продава за околу сто динари – вели Ото.
Вистинската слика е само за пет години
Зеленовиќ вели дека годината била одлична, но дека не треба да се радувате премногу бидејќи приносите, квалитетот и цената не се почитуваат на годишно ниво, туку на петгодишна основа.
– Годинава беше одлична за производителите, но во сеидбата на компир, како и на кромид, пиперки и друг зеленчук, годината се оценува врз основа на петгодишниот просек. Имаше години кога приносите беа ниски, квалитетот беше лош, цената беше ниска, а од друга страна трошоците за формирање на производство на компир треба да бидат 10.000 евра по хектар – заклучува Зеленовиќ.
Зеленовиќ вели дека градинарите се подготвуваат за нова сеидба и веќе купиле семе во своите фарми.
– Големите производители главно сеат германски и холандски семиња чиј квалитет е загарантиран и веќе ни е испорачан од странските пазари. Навреме добивме залихи, но градинарите кои чекаа да купат семе сега се во проблем, бидејќи на тие пазари има недостиг од семе, па се стравува дека под компир кај нас во сезоната 2024/2025 . Во 2018 година ќе има и семиња со послаб квалитет – истакна Зеленовиќ.