Органските производи се сè поприсутни на пазарот, но дали Македонците ги купуваат и зошто?
Според истражувањата, само 2,5% од потрошувачите во земјава редовно купуваат органска храна, додека 40% никогаш не купиле такви производи. Главните причини за тоа се високата цена, недостатокот на информации и недовербата во квалитетот и сертификацијата на органските производи.
Од друга страна, производителите на органска храна тврдат дека нивните производи се здрави, безбедни и еколошки одговорни.
Еден од нив е и Владо, земјоделец од Кавадарци, кој одгледува органски праски.
Тој вели дека ги продава само на заинтересираните купувачи на органски производи, кои се спремни да платат повисока цена за нив.
„Органските праски се послатки и посочни од оние што се третираат со хемикалии. Ние не користиме никакви вештачки ѓубрива, пестициди или хербициди. Сè е природно и во склад со природата. Нашите праски се сертифицирани од органска асоцијација и имаат гаранција за квалитет“, кажува нашиот соговорник.
Меѓутоа, не сите потрошувачи се подеднакво свесни за предностите на органската храна.
Една од нив е и Соња Смилевска, скопјанка која вели дека се труди нејзините деца да се хранат исклучиво со органска храна, но дека во денешно време е многу тешко да се пронајде вистински органска храна.
„Јас сум за органска храна, бидејќи сметам дека е почиста, похранлива и поздрава од онаа што е полна со хемикалии и генетски модифицирани состојки. Но, проблемот е што органската храна е скапа, ретка и несигурна. Не знаеш дали она што пишува органско навистина е така или е само маркетингшки трик. Исто така, нема доволно избор и разновидност на органски производи. Многу пати се случува да не можам да најдам органско млеко, јогурт, сирење или зеленчук – вели Смилевска.
Целиот текст можете да го прочитате на denar.mk