Редовното консумирање овошје и зеленчук е научно поврзано со намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Доколку не го јадете премногу често, време е да започнете, особено она што го препорачуваат кардиолозите.
Зеленчукот е важен дел од исхраната здрава за срцето. Тоа е затоа што тие се богати со различни витамини, вклучувајќи Б1, Б2, ниацин и фолати, есенцијални елементи како калциум и калиум и фитохемикалии, кои се биоактивни соединенија на растенијатао“, вели кардиологот Џој Гелбман.
Витамините Б помагаат да се одржи крвниот притисок на здраво ниво, додека ниацинот помага во намалување на ЛДЛ холестеролот. Фолната киселина е поврзана со намален ризик од кардиоваскуларни болести и мозочен удар. Калциумот игра улога во одржувањето на отчукувањата на срцето, а калиумот има корисен ефект врз срцето со намалување на напнатоста на ѕидовите на крвните садови, што помага во намалување на крвниот притисок.
Фитохемикалиите во зеленчукот се особено важни за здравјето на срцето. Научните истражувања покажуваат дека помагаат во заштитата од оксидативен стрес, кој предизвикува воспаление во телото и може негативно да влијае на срцето.
Покрај сите овие придобивки, зеленчукот е богат и со растителни влакна. Исхраната богата со растителни влакна го поддржува здравјето на срцето со тоа што го спречува зголемувањето на холестеролот и крвниот притисок.
Зеленчук кој најмногу го сакаат кардиолозите
Иако сите зеленчуци се добри, д-р Гелбман особено сака лиснат, зелен зеленчук.
„Ги сакам кељот, спанаќот и кинескиот зеленчук. Лиснатите зелени се особено добри за здравјето на срцето бидејќи се богати со нитрати, кои се претвораат во азотен оксид, соединение кое може да ги релаксира крвните садови“, вели таа.
Кардиологот д-р Дипак Вивек претпочита спанаќ. Го поддржува кардиоваскуларното здравје на многу начини, вклучително и подобрување на чувствителноста на инсулин и намалување на оксидативниот стрес.
„Може да помогне и во намалување на крвниот притисок бидејќи е богат извор на влакна, витамин А, витамин Ц, витамин К, железо, калиум и фолати“, објасни докторот.
Спанаќот е избор број еден и за многу други кардиолози. д-р. Сушант Каир објаснува дека железото во спанаќот е важно за производство на црвени крвни зрнца.
„Спанаќот има и витамин Е, антиоксиданс кој го штити телото од слободните радикали кои можат да играат улога во предизвикување срцеви заболувања, рак и други болести“, изјави тој за Парад.
Додека фактот дека лиснатите зеленчуци се здрави за срцето поради нивниот нутритивен профил, друга придобивка е нивната разновидност. Можете да го интегрирате во речиси секој оброк. Некои го додаваат во омлетите, го јадат како салата или со тестенини. Што и да одберете, запомнете дека јадењето повеќе зелен зеленчук ќе му користи на целото тело, особено на срцето.