Пицериите низ Македонија се соочуваат со тешки финансиски предизвици во последните месеци.
Инфлацијата, која го зголемува трошокот на живот, исто така ја зголемува цената на основните суровини потребни за подготовка на пиците, како што е млечниот кашкавал.
Дополнително, зголемувањето на цената на струјата дополнително ги оптоварува пицериите, кои веќе се борат со тенки профитни маржи.
За да останат отворени и да продолжат со работа, многу пицерии се принудени да ги зголемат цените на своите производи, што дополнително ја отежнува положбата на потрошувачите, чии стандарди и така се нарушени.
Би можело да ве интересира: Јадете со раце, здраво е! Тоа е нова препорака за навиките на маса
Според последните извештаи, цената на една просечна голема пица се зголемила за 15% во последните шест месеци, од 320 денари на 370 денари.
Оваа ценовна промена е значителна и го илустрира притисокот што го чувствуваат и потрошувачите и сопствениците на пицерии.
На оваа тема Денар разговараше со сопственикот на една локална пицерија во Ѓорче Петров кој изјави дека единственото решение за да не ги зголеми цените на пиците било да го намали дијаметарот на пиците.
„Ваквата мерка ни овозможи да ги задржиме постоечките цени на пиците. Но, наместо пица со дијаметар од 30 сантиметри, сега ќе добиете пица со дијаметар од 24 сантиметри“, изјави соговорникот.
Според правилата, пицериите имаат право да го променат форматот на своите производи, но мораат да ги информираат клиентите за тоа и да ги наведат точните димензии и тежини на пиците. Во спротивно, тоа може да се смета за мамење на потрошувачите.
Оваа ситуација го става акцентот на потребата од баланс меѓу одржувањето на квалитетот и пристапноста на храната во време кога економските услови се менуваат.
Додека сопствениците на пицерии се обидуваат да најдат начини да се прилагодат на новите реалности, потрошувачите се соочуваат со тешка одлука – да платат повеќе за омилената пица или да бараат алтернативни опции за јадење.
Во меѓувреме, дискусиите за економските стратегии и поддршката за мали бизниси продолжуваат да бидат во фокусот на јавните дебати.