Сувите билки и зачини можат да траат од 1 до 4 години, но тоа зависи од видот на зачините и начинот на кој се обработуваат и чуваат. Во принцип, зачините со текот на времето ќе ја изгубат својата арома и силата на вкусот.
Ако сте собирале билки и зачини некое време, можеби се прашувате дали им истекува рокот и кога треба да се заменат.
При одредување на рокот на траење на сувите билки и зачини, променливите што треба да се земат предвид го вклучуваат нивниот вид, обработка и складирање. Сувите билки обично траат од 1 до 3 години. Примерите вклучуваат: босилок, оригано, мајчина душица, ловоров лист, копар, магдонос, коријандер, нане, како и жалфија.
Мелените зачини или зачините во прав обично имаат рок на траење од 2-3 години. Вообичаени примери вклучуваат: ѓумбир во прав, лук во прав, мелен цимет, чили во прав, мелена куркума, мелен кардамон, мелена пиперка, мешавини за зачини.
Целите или немелените зачини имаат најдолг рок на траење бидејќи помал дел од нивната површина е изложен на воздух и светлина. Ова им овозможува подолго да ги задржат своите ароматични масла и соединенија за вкус.
Ако се складираат правилно, целите зачини може да траат и до 4 години. Примерите вклучуваат: цели зрна бибер, коријандер, семе од синап, семе од анасон, семки од ким, семки од кумин, цело морско оревче, каранфилче, стапчиња цимет, цели сушени чили пиперчиња.
Солта е исклучок од правилото бидејќи може да се користи на неодредено време без разлика на големината и обликот, а да се расипе или да го изгуби вкусот. Меѓутоа, ако користите зачинета сол, сите дополнителни зачини може да ја изгубат својата моќ со текот на времето.
Сувите билки и зачини всушност немаат рок на траење ниту се „расипуваат“ во традиционална смисла. Кога се вели дека зачинот се расипал, тоа едноставно значи дека го изгубил најголемиот дел од својот вкус, сила и боја. За среќа, мала е веројатноста дека ќе се разболите од консумирање на зачин кој се расипал.
Многу зачини купени во продавница ги наведуваат датумите до кога се најдобри, што укажува на временската рамка во која тие ќе го задржат својот најсилен вкус и квалитет.
Сè уште е генерално безбедно да се консумираат сушени билки и зачини кои го поминале рокот, иако тие нема да додадат ни приближно толку вкус како свежите.
Ако не сте сигурни колку долго сте ги консумирале вашите зачини, можете да откриете дали се подготвени за освежување со проверка на нивниот мирис и вкус. Скршете или втријте мала количина на дланката. Ако мирисот е слаб, и вкусот слаб, веројатно е време да ги замените.