Секоја есен, мирисот на печени пиперки и традиционалниот ајвар го означуваат почетокот на сезоната на зимница во македонските домови.
Оваа година, иако цените на пиперките се повисоки, љубителите на ајварот се подготвени да платат повеќе за овој кулинарски специјалитет.
Во Скопје, цената на пиперката ајварка варира од 45 до 60 денари за килограм, додека во други градови како Охрид и Битола, цената достигнува и до 70 денари.
Но, и покрај скапотијата, домаќинките се согласни дека вкусот на домашно приготвениот ајвар не може да се замени.
„Секоја година со нетрпение ја очекувам сезоната на ајварот. Тоа е време кога целото семејство се собира и заедно помага во приготвувањето на ова традиционално јадење”, вели Марија, домаќинка од Скопје.
Иако оваа година цените се повисоки и ќе направам помалку ајвар, додава таа, сепак не можам да си замислам зима без него.
„Ајварот е дел од нашата култура и традиција, и вреди за секој денар“, порача Марија.
Иако есапот за приготвување на ајварот е поголем поради цените на пиперките, многумина сметаат дека тоа не е причина да се откажат од оваа годишна традиција.
Ајварот не е само храна, тој е симбол на домашната удобност и топлина која ја носи со себе.
Неговиот богат и комплексен вкус е резултат на часови труд и љубов кон кулинарството.
Секоја тегла ајвар е како запечатена капсула на времето, која чува спомени на семејни моменти и заеднички труд.
„Правењето ајвар е повеќе од кулинарски процес. Тоа е начин на живот. Иако можеби оваа година ќе имаме помалку тегли на полиците, секоја од нив ќе биде исполнета со истата количина мерак и посветеност како и секогаш“, заклучи Марија.