Лимоните се едни од најкорисните плодови на планетата, и поради нивните безбројни здравствени придобивки и уникатен вкус и мирис често се дел од рецептите.
Лимоните се одлични за детоксикација на телото, но кога се цеди, лимонот губи многу од неговите хранливи материи и голем дел од лековитите својства.
Од друга страна, замрзнувањето е далеку подобра опција. Кората на лимонот го зајакнува имунолошкиот систем и нуди бројни здравствени својства, како регулирање на холестеролот, спречување на рак, лекување на бактериски инфекции и уништување на паразити и црви.
Ова се здравствените придобивки од ова чудесно овошје:
– Превенција од астма
– Борба против воспаление
– Детоксикација на бубрезите и црниот дроб
– Зголемување на имунолошкиот систем
– Регулација на висок крвен притисок
– Елиминација на штетни бактерии
– Третман на депресија и стрес
– Борба против рак
Сокот од лимон е исклучително добар извор на витамин Ц, додека кората е ефикасна во елиминирањето на токсините од телото. Истражувањата покажаа дека кората од лимон всушност содржи 5 до 10 пати повеќе витамини.
Пред неколку децении, научниците ги испитувале ефектите на лимон во случај на рак. Тие откриле дека овие плодови ги искоренуваат малигните клетки во неколку видови на рак, вклучувајќи рак на бели дробови, гради и рак на дебелото црево.
Тоа што ги прави исклучителни лимонит е што за разлика од хемотерапијата, лимонот ги напаѓа само канцерогените клетки и не влијаат на здравите.
Според д-р Мерилин Гленвил, нутриционист и експерт за женско здравје, лушпите од различни плодови можат да го зајакнат имунолошкиот систем и да го поддржат целокупното здравје. Таа, исто така, тврди дека смутијата се далеку покорисни од цедени сокови, бидејќи тие исто така содржат и други делови од овошјето, вклучувајќи ја кората.
Смутијата од лимон имаат горчлив вкус, па затоа нивно замрзнување е опцијата која ние ја советуваме. Еве како да го направите тоа:
Најдете органски лимони.Користете јаболков оцет за дезинфекција на лимоните. Потоа исплакнете ги и оставете ги да се исушат. Следно, оставете ги да замрзнат до следното утро, а потоа изрендајте го целото овошје, заедно со кора, пулпа и семиња.
Замрзнатите лимони може да се додадат во различни јадења, пијалаци, чај, печива, десерти и супи.
извор: samozdravje.mk