Почина Петар Тутавац, креаторот на популарните бисквити Домачица и еден од авторите на рецептот на Плазма бисквитите. Почина на 88-годишна возраст во Србија.
Тутавац создавал бројни слатки, бил првиот во Југославија кој направил грисини и бил првиот професионален мајстор за производство на колачиња.
Тутавац е роден во 1934 година во Подградина недалеку од Опузен (денес општина Сливо). На тринаесетгодишна возраст завршил ткајачки курс со што се стекнал со ткајачки занает во Опузен и станал вешт ткајач. Потоа неколку години ткаел корпи во кои се носело леб, но младиот Петар не се задоволувал со тоа.
Домачица- била негова дипломска работа
Во 1949 година преку синдикатот се пријавил на курс за правење бисквити во Загреб, кој го распишал фабриката Краш, каде заедно со уште еден студент го научиле занаетот за правење бисквити. Интересно е што тој бил првиот образован бисквитџија во поранешна Југославија. Потоа отишол во војска, а по враќањето се вработил во Краш.
„Краш беше единствената кондиторска индустрија во тоа време, а сè друго што се појави подоцна потекнуваше од него“, изјавил Петар, кој покрај тоа што работел во Краш, истовремено учел во вишата школа на Краш за кондиторски инженери во производство.
Неговата дисертација и деби во кондиторската индустрија била Домачица. Бисквитот подоцна доживеал различни варијации, но основата останала иста како што ја замислувач Петар Тутавац во својата дисертација во 1950-тите.
Плазма беше круна на неговата кариера, тој никогаш не патентирал ниту еден од неговите производи
Круната на кариерата на Петар Тутавац се случила во Пожаревац. Таму ја основал фабриката за бисквити Бамби, чиј заштитен знак е лик од цртан филм на Дизни.
„Се договоривме дека можеме да произведуваме плазма, но дека не можеме да ја извезуваме на италијанскиот пазар, а потоа побарав Италијанците да не можат да ни го извезуваат нивниот Плазмон. Тоа беше договорот“, рекол тој.
Тутавац не патентирал ниту еден од неговите производи.
„Тоа беа други времиња, кога знаењето не се криеше, туку се споделуваше. Сè што правев, сите мои рецепти и производи се правеа под името на технологијата Бамби. Секогаш мислев дека сето тоа припаѓа на народот и дека така се зајакнува социјалната сила и угледот на нашата земја на домашниот и светскиот пазар. Тоа беа времиња кога важеа некои други правила и односи меѓу луѓето. Добро ми е мене и вака, јас сум среќен човек“, рекол тој.