Смреката е растение кое расте низ целата северна хемисфера и има многу употреби во гастрономијата, медицината и козметиката. Нејзините плодови, наречени смрекинки, се месести бобинки со синкава боја и ароматичен вкус.
Смрекинките се користат за правење на џин, чај, мелем, тинктура и други производи. Но, дали знаете дека смрекинките се и многу профитабилна култура?
Според истражувањата, плодот на смреката е поскап и од малините, кои се сметаат за едни од најдобро платените овошни култури.
Еден килограм смрекинки може да се продаде за околу 10 евра, додека малините се плаќаат околу 5 евра за килограм. Ова значи дека смреката е двојно поисплатлива од малината.
Но, зошто смрекинките се толку вредни? Една од причините е дека тие се тешко достапни и се берат само во дивина. Смреката расте на невлажни и карпести терени, каде што не може да се одгледува интензивно. Бербата на смрекинките бара многу труд и време, бидејќи тие се мали и се наоѓаат на густите гранки на смреката. Затоа, смрекинките се ретка и барана роба на пазарот.
Еден од оние што се занимаваат со берење на смрекинки е и Драган Гиновски, планинар од Скопје.
Тој вели дека секоја година оди во шумата да собира смрекинки и од нив прави разни производи.
„Смрекинките се мое хоби заедно со планинарењето, но и дополнителен приход. Јас ги берам само зрелите плодови, кои имаат темносинкава боја и се меки на допир. Потоа ги сушам на сонце или во рерна и ги чувам во стаклени тегли. Од нив правам чај, кој е многу лековит и помага за белите дробови, бубрезите и стомакот. Исто така, правам и мелем за рани и угризи, кој има антисептичко дејство. За тоа ми треба смреково масло, кое го правам со маслиново масло и смрекинки. Најпосле, правам и тинктура од смрекинки и ракија, која е одлична за пречистување на крвта и зајакнување на имунитетот”, вели Гиновски.
Тој додава дека смрекинките не се само здрави, туку и вкусни.
„Јас ги јадам и како мезе, бидејќи имаат пријатен горчлив вкус, кој одлично се вклопува со сирење и кашкавал. Исто така, ги ставам и во салати и сосови, за да им дадам арома и боја. Смрекинките се вистинско богатство на природата, кое треба да го цениме и чуваме”, заклучува Гиновски.
На социјалните мрежи кружат и огласи на кои се продаваат производи направени токму од смрекинките.
„Лековитоста на смреката одамна е позната. Зрелите плодови од ова растение наоѓаат широка примена во народната медицина. Се користат за надворешна и за внатрешна употреба:
- како диуретик,
- против настинки,
- бронхит,
- кашлица,
- астма,
- против замор,
- ја зголемува циркулацијата на крвта,
- при воспаление на желудникот и цревата,
- простата,
- подобен за дијабетичари
- задржување на вода(едем)
Од плодот од смрека се прави чај, тинктура и мелем.Чај од плод од смрека: 1 супена лажица плод од смрека се прелева со 250 милилитри зовриена вода, се остава да отстои 15 мин и се прецедува. Чајот се пие пред јадење. Не треба да го користат трудници и доилки!
Цена: 100 гр. плод од смрека – 100 ден“, гласи еден од огласите.