Познато е дека јајцата се одличен извор на протеини и обично се првиот избор за појадок.
Јајцата се многу здрави, иако постојат некои други верувања. Едно јајце со просечна големина содржи 72 калории, седум грама протеини, околу пет грама масти и е одличен извор на фолати и витамин Д.
Холинот, кој се наоѓа во јајцата, учествува во создавањето на силни клеточни мембрани, а одличен е и за развој на мозокот бидејќи ја спречува депресијата и губењето на меморијата.
Сепак, има и работи на кои треба да внимавате. Прво, треба да внимавате со што ги комбинирате јајцата, да внимавате ако ги комбинирате јајцата со месо за појадок богато со натриум и заситени масти, како што се колбасите, бидејќи преработеното месо носи цела низа здравствени ризици кои лесно се акумулираат ако се дел од нив од вашата редовна рутина.
Друга важна работа е да се погрижите да ги пржите јајцата со висококвалитетни масти, така што органскиот путер е најдобриот избор.