Деновиве многу луѓе копнеат за сладолед и го јадат речиси секој ден, не знаејќи дека е штетен по здравјето.
Нутриционистката Киеран Кембел вели дека не мора да се откажеме од сладоледот за да живееме здрав живот, но умереноста е клучна.
Постои разлика во тоа дали јадете една топка сладолед или три. Целокупната исхрана е исто така важна. Некој кој јаде храна сиромашна со хранливи материи и го завршува денот со сладолед ќе има различни здравствени ефекти од некој што јаде богат со хранливи материи, изјави Кембел за „Парада“.
Со други зборови, поверојатно е да се појават негативни здравствени последици кога се јаде поголема порција, заедно со друга храна сиромашна со хранливи материи.
Главната причина зошто сладоледот се смета за нездрав е количината на заситени масти и додаден шеќер. Кога се консумираат прекумерно, заситените масти и шеќерот имаат негативен ефект врз здравјето на срцето, зголемувајќи ја количината на ЛДЛ холестерол во телото. Ова го зголемува ризикот на мозочен удар, срцеви заболувања и срцев удар, објасни таа.