Ако сакаме да ослабнеме, не треба да се концентрираме толку врз она што го јадеме, туку времето од денот кога го јадеме, според податоците на најновото истражување.
Тоа ги истражува факторите кои доведоа до губење на тежината, и утврди дека независно од количината што ја конзумираме од поголемо значење е времето на исхраната и дали се храниме во текот на целиот ден.
Овие фактори во поголема мера се одразуваат на индексот на телесната маса.
Излегува дека четири прехрамбени навики во најголема мера се поврзани со губење на тежината:
1. Консумирањето на само еден или два оброци на ден.
2. Навечер да се храниме до 18 часот.
3. Да не го пропуштаме појадокот наутро.
4. Појадокот или ручекот да се најголемиот оброк во денот.
Во прилог, факторите поврзани со повисоките нивоа телесна маса, се должат на исхраната повеќе од три пати дневно, при што вечерата е најобилната од сите.
Специјалистите од универзитетското училиште “Лома Линда” појаснуваат дека пред 60-годишна возраст потрошувачката на поголемо количество калории порано во текот на денот води до зголемување на телесната помалку килограми. По навршувањето на оваа возраст, меѓутоа, истото однесување е причина за поголемо губење на тежината. Во следните децении овој ефект е од големо значење.
Иако е важно да се консумираат помалку калории како целина, внесувањето на повеќе калории порано во текот на денот и помалку навечер може да помогне за минимум наддавање на килограми со староста.