Vrabotuvanje.com - Како да препознаете свежа риба: Со овој трик никогаш повеќе нема да „паднете во замка“ при купувањето
Share
Tweet
Share
Send to friend

Како да препознаете свежа риба: Со овој трик никогаш повеќе нема да „паднете во замка“ при купувањето

Како да препознаете свежа риба: Со овој трик никогаш повеќе нема да „паднете во замка“ при купувањето

Замрзнатата, па одмрзната риба е вистинска замка во рибниците. Сепак, постојат начини да се одреди свежината на рибата.

Имено, првиот чекор во проценката на свежината на рибата е проценката на нејзината кожа. Колку е побледа и поматна пигментацијата на кожата, толку е постара рибата.

Потоа, обрнете внимание на следните карактеристики:

  • рибата мора да биде покриена со лигите со неутрален мирис
  • вагата мора да биде црвена и крвава
  • очите мора да бидат стаклени и испакнати

Сепак, еден од најлесните трикови, кој исто така е одличен, е ако можете да ги видите вдлабнатините на рибата, пишува Крстарица.

Имено, најлесно е да се притисне стомачниот дел на рибата, доколку мускулното ткиво на рибата се врати, тоа е квалитетно!

извор: centar.mk

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more