Vrabotuvanje.com - НЕМА ВЕЌЕ ЛЕСНА ПРЕСЕЛБА ВО НОВ ЗЕЛАНД: Ги заострија правилата, сега е потешко за селидба
Share
Tweet
Share
Send to friend

НЕМА ВЕЌЕ ЛЕСНА ПРЕСЕЛБА ВО НОВ ЗЕЛАНД: Ги заострија правилата, сега е потешко за селидба

НЕМА ВЕЌЕ ЛЕСНА ПРЕСЕЛБА ВО НОВ ЗЕЛАНД: Ги заострија правилата, сега е потешко за селидба

Нов Зеланд соопшти дека ги заостри правилата за виза, воведувајќи критериуми за јазик и вештини и скратување на должината на работните дозволи како одговор на „неодржливата нето миграција“.

Промените во шемата за акредитирана работничка виза (AEVV) стапија на сила веднаш и ќе значат дека Нов Зеланд „подобро го тестира локалниот пазар на труд и ги намалува ризиците Новозеланѓаните да останат без работа“, рече министерот за имиграција на земјата, според Си-Ен-Ен.

Во 2023 година, 173.000 граѓани кои не се државјани на Нов Зеланд мигрирале во земјата, се вели.

И покрај тоа што сè уште има недостиг на вештини во области како што е образованието, рече Стенфорд, „во исто време, треба да обезбедиме Новозеланѓаните да се стават пред работа каде што нема недостиг на вештини“.

Промените во шемата AEVV вклучуваат воведување на минимален стандард за англиски јазик, нов минимален услов за вештина во форма на работно искуство или квалификации и намалување на максималниот континуиран престој во AEVV на три години.

Работодавците ќе мора да се погрижат мигрантите да ги исполнуваат овие услови пред да ги вработат и ќе треба да се изјаснат дека ниту еден „соодветен и достапен Новозеланѓанец“ не аплицирал за работата пред да му биде понудена на мигрант. Тие, исто така, мора да го огласат работното место најмалку 21 ден и да наведат „зошто сите Новозеланѓани кои аплицирале не се ангажирани“, според Новозеландскиот Оддел за бизнис, иновации и вработување.

Некои улоги во секторите транспорт и грижа ќе бидат ослободени од овие барања, според веб-страницата на Министерството за бизнис, иновации и вработување.

извор: faktor.mk

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more