Vrabotuvanje.com - ТОПЛОТЕН БРАН НА АНТАРКТИКОТ: Tемпературите се зголемуваат за 50 степени повисоки од просекот
Share
Tweet
Share
Send to friend

ТОПЛОТЕН БРАН НА АНТАРКТИКОТ: Tемпературите се зголемуваат за 50 степени повисоки од просекот

Научниците се загрижени за последиците од историскиот топлотен бран на континентот Антарктик, кој обично е познат по своите екстремно ниски температури. Оваа необична топлина за време на најстудената сезона на Антарктикот може да сигнализира идни еколошки предизвици за континентот и може да има глобални реперкусии, објави Си-Ен-Ен.

ТОПЛОТЕН БРАН НА АНТАРКТИКОТ: Tемпературите се зголемуваат за 50 степени повисоки од просекот

Зимата со температури слични на лето е загрижувачка за регионот, иако голем дел од Антарктикот останува прилично студен. Тоа може значително да придонесе за зголемување на нивото на морето бидејќи загадувањето со фосилни горива ги зголемува глобалните температури.

Областа го држи најголемиот дел од мразот на планетата Земја. Неговото целосно топење би можело да го подигне просечното глобално ниво на морињата за повеќе од 150 стапки, се додава во публикацијата.

Неодамнешните податоци откриваат невообичаено високи температури во делови од источен Антарктик. Температурите тамуобично се движат од -58 до -76 степени целзиусови, но сега се искачија на -13 и -22 степени целзиусови.

Заменик – научниот водач на тимот на Британското Антарктичко истражување за атмосфера, мраз и клима, Томас Брејсгирдл, изјави за публикацијата дека температурите за време на овој период биле рекордни и може да укажуваат на идни климатски трендови. Според него, на Антарктикот се очекуваат поекстремни високи температури поради климатските промени, но потребно е дополнително проучување за овој специфичен настан. Иако топлотните бранови од овој размер би требало да се ретки на Антарктикот, научниците не се сигурни дали тие стануваат се почести. Но, нивната перцепција може да се промени наскоро, рече тој.

Извор: pari.com.mk

 
 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more