Vrabotuvanje.com - Домашната ракија – традиција што ги обединува македонските семејства
Share
Tweet
Share
Send to friend

Домашната ракија – традиција што ги обединува македонските семејства

Правењето ракија во Македонија не е само процес, туку тоа е вековна традиција што ги обединува семејствата, пренесува вештини од генерација на генерација и создава спомени што траат засекогаш.

Домашната ракија – традиција што ги обединува македонските семејства

Овој уникатен пијалак, длабоко вкоренет во македонската култура, е повеќе од обичен алкохолен напиток – тој е симбол на гостопримство, сплотеност и гордост.

Процесот на правење ракија започнува со берење на грозјето, кое обично се случува во септември.
 
Грозјето се става во специјални садови за ферментација, каде што останува неколку недели. Откако шеќерите од грозјето ќе се претворат во алкохол, започнува најважниот дел – печењето ракија.

Овој процес, кој вклучува загревање на ферментираното грозје и кондензација на алкохолните испарувања, бара трпение, вештина и внимателност.

Според традицијата, овој ритуал се одвива во специјални казани, покрај кои семејството и пријателите се собираат заедно.

Мирисот на свежо испечена ракија, придружен со смеа и песни, создава посебна атмосфера што го слави животот и заедништвото.

„Секоја капка носи своја приказна“

Веселин Јовановски, 52-годишен жител на Скопје, веќе три децении пече ракија за домашна употреба. За него, ова е многу повеќе од обврска.

„Секоја година со нетрпение го чекам овој период. За мене, правењето ракија е семеен ритуал. Јас и мојот син го правиме тоа заедно, токму како што ме учеше татко ми. Не е само до ракијата, туку до времето поминато со најблиските. Секоја капка има своја приказна – за времето, грозјето, луѓето што беа тука – вели Јовановски.

Тој додава дека традицијата не е само во подготовката, туку и во почитувањето на културата на пиење ракија.

„Ова е пијалак што го пиете со мера и почит. Во секојдневието, тоа е симбол на добредојде за секој гостин“, посочува нашиот соговорник.

Ракијата – повеќе од пијалак

Освен што е дел од домашните прослави и традиционалните ручеци, ракијата има и значајна улога во народната медицина.

Се верува дека нејзините дезинфекциски својства помагаат при настинки, а често се користи и како лек за висока температура.

Македонската ракија е повеќе од пијалак – таа е културен аманет што ги поврзува минатото и сегашноста.

Секоја капка ја раскажува приказната за макотрпната работа, гостопримството и љубовта кон семејството, што останува трајна вредност во секој македонски дом.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more