Vrabotuvanje.com - Турско кафе – од султанската палата до нашето секојдневие
Share
Tweet
Share
Send to friend

Турско кафе – од султанската палата до нашето секојдневие

Турското кафе е еден од најавтентичните вкусови во Турција, со уникатна арома и посебен начин на подготовка. Длабоко вкоренето во турската култура, заедничкото пиење на овој ароматичен напиток претставува посебен момент што ги зближува луѓето и продлабочува разговорите.

Турско кафе – од султанската палата до нашето секојдневие

Во Турција велат: „Шолја кафе испиена заедно останува во срцето 40 години“

UNESCO во 2013 година го додаде турското кафе на списокот на нематеријално културно наследство, и оттогаш 5 декември се одбележува како „Светски ден на турското кафе“.

Turska kafa

Пристигнувањето во турските земји

Кафето првпат пристигнало во палатата на султанот Сулејман во Истанбул преку Јемен, за време на Отоманската империја. Готвачите во палатата развиле нова техника за подготовка, а кафето го добило своето име токму според оваа посебна метода што ја измислиле Турците.

Turska kafa

Откако станало истакнат пијалак во палатата, турското кафе се проширило и на улиците на Истанбул. Во 16. век почнале да се отвораат јавни кафулиња каде што луѓето се дружеле пиејќи кафе. Бидејќи Истанбул бил космополитски и трговски центар, кафето ги преминало границите: трговците почнале да разменуваат кафе со далечни земји, а европските дипломати и службеници ја вовеле културата на пиење кафе во своите земји.

Традиција врежана во турската култура

Турското кафе со векови е составен дел од турската култура. Она што го прави толку уникатно е што начинот на подготовка останал непроменет до денес.

За вкусно турско кафе потребно е исклучително ситно мелено кафе. Потоа, кафето се подготвува во тенџере со долга рачка и излив, наречено џезве, и се служи во мали шолји. Кога станува збор за шеќерот во кафето, постојат три варијанти: „обично“ (без шеќер), благо засладено и слатко.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more