Фрлањето храна е голема загуба за еден ресторан, па се случува храната што ќе истече да се искористи како камуфлирана. Кога нешто истекува, во повеќето ресторани ќе стане специјалитет на денот, најчесто во некој сос!
Информациите од прва рака се секогаш добредојдени посебно ако станува за информации кои се однесуваат на нефер однос кон гостите. Така еден готвач кој работел во неколку ресторани споделува информации кои можеби сме ги сфаќале како мит а во суштина се вистина.
Па прочитајте ги неговите совети:Зошто да избегнувате риба на почетокот на неделата, месо во сос, дивеч и закуски кои се служат бесплатно во повеќето ресторани..
Вања Бјелиќ, готвач кој работел во голем број ресторани во Белград, открива зошто престанал да јаде месо на овие места, дали „храната на денот“ е секогаш свежа, што се прави со салата и лебот и кој ги следи правилата „сè да се искористи и ништо да не се фрла“.
„Во ресторанот каде што работев, никогаш не јадев. Дури и сега, кога напуштив, повеќе не јадам месо во ресторани, особено не пилешко. Гледав сè, дури и кога станува збор за некои светски познати ланци на ресторани. Бидејќи од сето тоа на крајот дадов отказ и сега работам на место каде што се почитуваат стандардите“, тврди Вања Бјелиќ.
СТАВААТ месо во сода бикарбона?
Фрлањето храна е голема загуба за еден ресторан, па се случува храната што ќе истече да е нај „присилна“. Кога нешто истекува, во повеќето ресторани ќе стане специјалитет на денот, најчесто во некој сос.
-Најлошиот пример на кој сум бил сведок е кога се обидува да го „освежи месото“. Пилешкото почнува да го менува мирисот, тоа месо се става во сода бикарбона, за да не се расипе и да ја врати бојата. Се става „тон“ сол во мелено месо, бибер и разни зачини, да се маскира дека месото не е свежо и дека е пред истекување. Слични работи се прават со зеленчук, расипани делови се сечат, се префрлаат од едно на друго јадење“, вели Вања Бјелиќ.
АКО ИМААТ САМО ПЕЧЕНО, ДОБРО Е
Сега работам во луксузен ресторан кој го одржува нивото и каде што не се прават такви работи, капите и ракавиците се задолжителни, се грижи датумот на истекување на храната и сè постојано се чува во ладилници, вели нашиот соговорник.
„Не мора да значи дека скапите ресторани секогаш држат чекор кога станува збор за храна, но главно е така. Може да јадете „човечки“ овде, затоа што знаете дека сè е ригорозно. Без разлика дали тоа е само печење, само пица или некој друг вид на храна. За оние кои „имаат се“, обично ништо не е свежо и сè трае долго. Дури и ако ресторанот не изгледа особено респектабилен, но продава само печење, шансите се да јадете свежо месо таму отколку во другите ресторани“, вели тој.
ЕДНО ЈАДЕЊЕ ОД ДИВО МЕСО НЕ ВЕТУВА
Кога имате, да речеме, само едно јадење од диво месо, не го порачувајте, бидејќи нема шанси да го има секој ден, во случај некој да се одлучи за тоа конкретно јадење.
„Слична е состојбата и за пијалаците, неодамна некој нарача метакса, грчки пијалак, кој сигурно ни е отворен неколку години, бидејќи никој не го порачува. Тоа не може да биде добро. Од друга страна, имајќи некое јадење на менито, повторно не е сосема сигурно дека е свежо, туку веќе е подготвено однапред за следниот ден. Во рестораните се подготвува таква храна, се пакува во фолии за да биде подготвена. По тоа како месото е сечено, пржено, може да се види колку долго стои и дали е всушност пилешко филе, или пржено пилешко или пак пилешко во сос“, вели тој.
РИБА ПОВЕЌЕ НЕ ЈАДАМ
Рибите и помфритот се нешто што никогаш не би го порачал, објаснува готвачот
„Понекогаш, бидејќи не е популарна храна во повеќето не-рибни ресторани, оваа храна останува „со години“. Секогаш прашувајте во кои денови пристигнува свежата риба. Повеќето големи рибни пазари се затворени за време на викендите, па затоа некои готвачи нудат поевтини оброци од риба во понеделник или некои морски плодови. Не јадам риба повеќе затоа што знам дека скоро никаде не е свежа, освен ако не е сега уловена. Не порачувајте помфрит, фритезите многу ретко се чистат, никогаш не сакате да видите како изгледа и колку е валкано. „Замислете да не ја миете тавата еден месец и да ја користите цело време“, вели Бјелиќ.
НЕКОЈ ГО ДОПИРАЛ ВАШИОТ ЛЕБ И КИКИРИТКИТЕ
Правилото „користете сè, не трошете ништо“ често се менува дури и кога од гостите ќе остане нешто во чинијата, што не е изедено. Повеќето луѓе мислат дека тоа е шега на келнерите, но тоа навистина се случува, вели Бјелиќ.
„Ако остане скоро цел дел, тој се пренесува на следниот. Лебот скоро секогаш се враќа на следниот гостин, понекогаш само што се загрева. Кикиритките и чипсот ретко се свежо отпаковани, се враќаат во ќесата назад каде што секој сад останува празен, така што сè се полни повторно следниот ден. Значи, многу е можно некој веќе да ги допирал кикиритките“, вели Бјелиќ.
Сепак вели Бјелиќ постојат ресторани кои навистина се грижат да ги запазат процедурите и да не ги оштетат гостите.И токму заради тоа тој е дел од еден таков ресторан сега.