Бидејќи цената на маслото за јадење скокна, некои германски ресторани ги отстрануваат популарните класични јадења од своето мени. Така на пример раководството од пиварницата „Гафел ам Дом“ во Келн го тргна помфритот од своето мени.
„Тоа е точно“, рече извршниот директор Ервин От во вторникот.
Неколку медиуми претходно објавија дека на 1 април наместо помфрит во пиварницата како прилог ќе се служат варени компири.
„Помфритот е стандарден со стекови или колбаси, но, добавувачите можеа да достават само дел од нарачаното количество масло за јадење“, рече От и додаде дека засега никој не може точно да каже колку долго ќе трае недостигот на масло.
Со оглед на војната во Украина, се стравува дека ваквата состојба ќе продолжи. Проблеми има со испораката и на сончогледовото и на маслото од репка.
„Моравме да реагираме“, објасни генералниот директор.
Покрај тоа, цените на маслото за јадење значително се зголемија во последните недели. Засега реакции од гостите нема, бидејќи новото мени ќе важи од 1 април.
Многумина не поверуваа во ваквата информација па повеќето од гостите го прашаа От дали е првоаприлска шега.
„Би сакал тоа да биде првоаприлска шега“, објасни тој.
Според здружението на индустријата Dehoga NRV, потребите на пиварницата „Гафел ам Дом“ не е изолиран случај.
„Имаме ситуации во кои одредени видови на масло за јадење како што е сончогледовото масло, е потешко да се набави од вообичаено“, рече портпаролот Торстен Хелвиг за ДПА.
Ова особено може да влијае на компаниите на кои им треба многу нафта. Во моментов не може да се предвиди колку угостители се всушност погодени и колку долго ќе траат тесните грла во испораката. Дополнително, би имало инфлациски ефекти во многу области.