Сезоната на одмори е веќе тука, а голем број туристи избираат апартмани наместо луксузни хотели, што значи дека имаат пристап до кујна и дека нема да го јадат секој оброк во ресторан. Затоа, проверивме колку пари треба да се издвојат за основните прехранбени производи во три популарни летни дестинации - во Грција, Црна Гора и Турција.
Грција
Цените во Грција може да варираат од место до место, но во големите синџири на супермаркети кои имаат продавници во речиси сите туристички места, овие разлики не се драстични.
Што се однесува до основната храна, лебот се движи од 1,1 до 1,9 евра, литар млеко може да се купи за едно евро, но и за 2,5, а јогуртот чини од две до четири евра. Просечно пакување тестенини чини евро или две, а килограм фета сирење чини меѓу седум и 11 евра.
Што се однесува до зеленчукот, килограм домати чини од 1,5 до 2,5 евра, една краставица е од 0,5 до 0,8, а килограм компир чини од едно до две евра.
Килограм пиперка се движи од две до три евра, а тиквичката од 0,8 до 1,3.
Кога станува збор за овошјето, килограм јаболка чини од 0,9 до 2,2 евра, праските може да се купат во опсег од 1,8 до 2,5, а лубеницата чини од 1,2 до 2 евра за килограм.
Што се однесува до рибата, цената секако зависи од видот, па килограм може да се купи за 5,5, но и за 15 евра. Килограм мелено месо чини од 6,5 до 7,5 евра, а килограм пилешки медалјони чини 9,7.
Пакет од шест шишиња вода за литар и пол чини од 1,1 до 2 евра, а половина литар грчко пиво од 0,8 до 2 евра.
Црна Гора
Што се однесува до Црна Гора, ги проверивме цените во еден популарен ланец супермаркети.
Леб, на пример, чини 0,9 евра, литар млеко во просек евро и пол, додека јогуртот е околу 1,45.
Пакување тестенини варира од половина до две евра, а килограм фета сирење чини од две до десет евра.
Кога станува збор за свеж зеленчук, килограм домати чини од 2,29 до 3 евра, краставици од 1,29 до 1,39, додека килограм компир чини околу 1,09 евра.
Цената за килограм пиперки е во зависност од видот меѓу 1,59 и 2,49 евра, а тиквичката 1,09.
Време е за свежо овошје. Килограм јаболка чини од 1,29 до 1,59, додека праските од 2,39 до 2,79 евра. Килограм лубеница чини 0,89 евра.
Што се однесува до рибата, во зависност од видот, килограм чини од 2,29 до 38 евра.
Меленото говедско месо чини околу седум евра за килограм, а килограм пилешко филе е околу 9,5.
Литар и пол негазирана вода чини од 0,59 до 0,79 евра. Ако сакате да испиете половина литар пиво, во просек ќе ве чини околу 1,15 евра.
Турција
Кога станува збор за цените на основната храна во Турција, тие исто така драстично варираат од град до град, но се пониски во споредба со претходните две дестинации.
На пример, просечната цена на леб е 9,59 лири, што е 0,34 евра.
Литар млеко во просек чини 24,94 лири, односно 0,88 евра, а килограм домашно сирење 155,76 лири, односно 5,47 евра.
Што се однесува до свежиот зеленчук, килограм домати чини 22,1 лира или 0,77 евра, додека просечната цена за килограм компир е 15,28 лири или поточно 0,54 евра, а за една главица зелена салата во просек треба да платите. 13 ,71 лири, односно 0,48 евра.
Кога станува збор за овошјето, килограм јаболка, како и портокалите, чини 18,24 лири, што е 0,64 евра, а банана чини 28,03 лири или 0,98 евра.
Што се однесува до месото, килограм пилешко филе чини во просек 93,04 лири, односно 3,27 евра, додека истото мелено месо чини 268,31 лири, односно околу 9,4 евра.
Литар и пол флаширана вода чини околу 6,73 лири или 0,24 евра, а шише пиво произведено од турски производител во просек 39,4 лири или 1,38 евра.
Кога станува збор за овошјето, килограм јаболка чини од 0,9 до 2,2 евра, праските може да се купат во опсег од 1,8 до 2,5, а лубеницата чини од 1,2 до 2 евра за килограм.
Што се однесува до рибата, цената секако зависи од видот, па килограм може да се купи за 5,5, но и за 15 евра. Килограм мелено месо чини од 6,5 до 7,5 евра, а килограм пилешки медалјони чини 9,7.
Пакет од шест шишиња вода за литар и пол чини од 1,1 до 2 евра, а половина литар грчко пиво од 0,8 до 2 евра.
Извор: faktor.mk