Со пристигнувањето на есента, многу домаќинства во Македонија се подготвуваат за традиционалното правење зимница. Но, оваа година, цените на зеленчукот се високи и многумина се прашуваат дали се исплати да прават зимница или да купат готови производи од продавница.
Една од нив е и 68-годишната Маргарита Трајковска од Скопје, која за Денар вели дека секоја година правела зимница за своето семејство, но оваа година не може да си ја дозволи.
-Зеленчукот е премногу скап. Лутите пиперки се 120 денари за килограм, а јас имам само 15.000 денари пензија. Како да направам ајвар, туршија и печени пиперки со такви цени? Оваа година не се исплати правењето зимница. Подобро е да купам некоја тегла ајвар од продавница колку да ми помине меракот – вели Трајковска.
Слично размислува и 72-годишната Лидија Стоиловска од Велес, која вели дека годинава размислува да не прави ајвар затоа што поисплатливо е да купи готов производ од продавница.
-Јас секогаш правев ајвар со многу љубов и труд. Но, оваа година, цените на пиперките се превисоки и не можам да си дозволам. Исто така, ми се смачи да лупам пиперки цел ден. Погледнав во продавницата и видов дека има ајвар за 150 денари. Можеби годинава ќе пробам со тој ајвар – вели Стоиловска.
Според податоците од Државниот завод за статистика, цените на зеленчукот во Македонија во август 2023 година биле за 15% повисоки од цените во август 2022 година. Ова значи дека потрошувачите треба да платат повеќе за истото количество зеленчук.
Некои од причините за порастот на цените на зеленчукот се неповолните временски услови, недостаток на работна сила и високите трошоци на производство.
Од друга страна, цените на готовите производи за зимница се стабилни и конкурентни, бидејќи производителите користат увозен зеленчук.