Пивото е еден од омилените пијалоци во светот, особено ако ја погледнеме машката популација. Дружење после работа, гледање натпревари, прослава од секаков вид – сите овие настани е речиси невозможно да се замислат без пиво.
Безалкохолното пиво, додуша, и не е така вообичаен избор, освен во ситуации кога е навистина неопходно, како на пример кога треба да седнете зад волан по дружењето, тогаш тоа е најдоброто и најмудрото решение. Сепак, дали е поздраво? Пивото без алкохол е извор на патогени?
Американските научници за време на експериментална студија заклучија дека безалкохолното или благо алкохолното пиво е многу попогодна почва за развој на бактерии и други видови патогени. Причината за тоа е малиот процент на алкохол, поради што тие се развиваат побрзо отколку во обичното пиво.
За време на истражувањето, научниците споредувале пива со различна јачина, односно поголема и помала содржина на алкохол, на кои додавале една по една бактерија. По одредено време и држење на примероци од пиво на различни температури, тие ја испитувале брзината со која се развиле бактериите и другите патогени.
После два месеци, резултатите покажале дека бактериите не само што преживеале во безалкохолното пиво, туку и го започнале процесот на репродукција. Овој резултат, сепак, е забележан во примероците кои биле складирани на температури од 14 степени Целзиусови. Во примероците кои се чувале на температура од 4 степени, не дојде до репродукција на патогени. Која е разликата помеѓу класичното и безалкохолното пиво?
Процентот на алкохол во стандардното пиво е вообичаено помеѓу 3,5 и 5 проценти, благодарение на што се зачувува ниската пе-ха вредност на пијалокот, а со додавање на горчливи киселини, кои се богати со хмељ, микробиолошката безбедност на пијалокот се постигнува. Покрај тоа, јаглерод диоксид е присутен и во пивото, што дополнително го отежнува развојот на бактерии и други патогени.
Дури и ако состојките се занемарени, она што на класичното пиво му го дава потребното ниво на заштита од микроби е специфичен метод на подготовка: тоа се стерилизира, пастеризира и дополнително се филтрира, каде што потенцијалните патогени едноставно имаат минимални шанси да преживеат. Во случај на безалкохолни или нискоалкохолни пива, овие процеси се многу поедноставни и не е исклучено да се задржат микробите.