Готвачите, кога се во ресторан, избегнувaат неколку работи и тоа со добра причина.
Јадењето надвор може да биде неверојатно забавно искуство. Без разлика дали тоа е некоја посебна прилика од време на време или нешто што уживате да го правите, обично има нешто на менито за секого.
Поради маркетиншките техники и малку познатите индустриски тајни, понекогаш се чини дека да се биде гостин во ресторан и да се избере што да се јаде не е воопшто лесна задача, пишува Eatthis.
Неколку готвачи беа анкетирани за тоа што повеќе сакаат да нарачаат во ресторан и какви јадења никогаш не би порачале.
Еве што никогаш не би порачале готвачите:
Нешто што не е специјалитет на ресторанот
Според Џејкоби Пондер, готвач од Атланта, ако одите во ресторан кој е познат по нешто посебно, како бифтек или ресторан со морска храна, обично ќе нарачате нешто во согласност со она што ресторанот тврди дека е нивен специјалитет.
- Не би нарачал нешто како хамбургер во рибен ресторан. Ова може да биде проблем поради повеќе причини. На пример, повеќе од веројатно има само една или две фритези во задниот дел, што значи дека веројатно сè ќе се пржи во истото масло. Повеќе би сакал да се задржам на главните атракции на ресторанот - вели Пондер.
Сурова храна
Освен ако не одите во високо ценет суши бар или друг ресторан познат по сирова храна, Пондер препорачува да избегнувате сирова храна.
- Никогаш не би нарачал сирова или недоволно зготвена храна во ресторан за кој не се знае дека ја нуди или е познат по тоа. Ако одлучите да го направите тоа, направете го тоа со претпазливост, бидејќи многу ресторани ќе промовираат секаков стил на услуга - објаснува готвачот.
Десерт
За повеќето луѓе, често не останува многу простор за десерт по вкусниот оброк, но ако ви останува малку простор во стомакот, Пондер препорачува да го прескокнете менито за десерти и наместо тоа да се упатите кон место кое е специјализирано за десерти и задоволства.
- Нормално, не би нарачал десерт од повеќето ресторани. Претпочитам да одам во пекара или слаткарница за уникатен тип на десерт отколку да јадам таков што е на менито цела сезона“, рече Пондер.
Пржена храна
Според Рејмонд Нил, професионален готвач и стручен советник за TD Kitchen, избегнувањето на повеќето пржени јадења во ресторан може да ви помогне да останете на вистинскиот пат со некои од вашите здравствени цели.
- Прва на мојата листа на работи што треба да ги избегнувам е пржената храна. Пржената храна како помфрит, пилешко, риба или прстени кромид генерално се понездрави од другите намирници и содржат повеќе калории. Оваа храна може да биде мрсна и тешка, што прави да се чувствувате слабо по оброкот, вели Нил.
Храна со тешки сосови
Друга нарачка која Нил препорачува да избегнувате секогаш кога можете е што и да е со крем или бел сос, како тестенини или супи на база на сирење.
„Избегнувам да нарачувам нешто премачкано со сирење или крем сосови бидејќи тие јадења имаат тенденција да бидат богати со калории и масти“, објаснува Нил.
Храна која лесно можете да ја направите дома
Иако тоа е само нивно мислење, некои готвачи веруваат дека ако сакате да потрошите пари на нешто во ресторан, треба да се погрижите храната да биде доволно посебна за да не може лесно да се направи дома.
- Конечно, никогаш не нарачувам ништо што можам да направам дома. Сакам да излезам да јадам и да уживам во нешто посебно што не можам да го добијам дома. Ако можам сам да направам нешто, мислам дека не вреди за парите во ресторан - вели Нил.