Иако е добро познато влијанието на рафинираните шеќери и преработените јаглехидрати врз шеќерот во крвта, не би се ни посомневале дека виновниците лежат и во наизглед безопасните намирници, пишува „She Finds“.
Мишел Сари, експерт на проектот „EHealth“, откри кои две „здрави“ намирници можат да доведат до зголемување на шеќерот во крвта, но и до зголемување на телесната тежина.
Ароматизирани јогурти
Јогуртите со вкус без маснотии, кои често се сметаат за поздрав избор за ужина или појадок, може ненамерно да придонесат за зголемување на нивото на шеќер во крвта. Иако овие јогурти обично се продаваат како со малку маснотии, нивниот вкус се подобрува со додавање на големи количини шеќер.
Високата содржина на шеќер, во комбинација со отсуството на маснотии, може да доведе до брз скок на шеќерот во крвта, предизвикувајќи одговор на инсулин што може да го промовира складирањето на маснотии. Покрај тоа, недостатокот на маснотии може да ја загрози ситоста и потенцијално да доведе до прејадување.
Житарици
Многумина ги доживуваат житариците како здрава храна, но тоа не е секогаш случај. Житарките може да содржат скриени шеќери и рафинирани јаглехидрати, што може да доведе до брзо зголемување на нивото на гликоза во крвта по конзумирањето.
„Многу житарки означени како здрави, вклучително и оние со додадено овошје или арома, содржат 10-20 грама шеќер и 200-300 калории по порција. Додадените шеќери и ниската содржина на влакна во житарките може да предизвикаат брз скок на шеќерот во крвта и поголем вкупен внес на калории“, вели Сари.