Додека одредени масла обезбедуваат здравствена поддршка, други треба да се користат со претпазливост, а на четири треба да им се посвети посебно внимание.
Ако внесувате 2.000 калории дневно, дневната цел за жените е пет до шест лажички, додека дневната цел за мажите е 6 до 7 лажички, според Универзитетот во Мејн, само проверете дали го избирате вистинското масло.
Американската здравствена асоцијација (АХА) препорачува да се заменат оние со заситени масти со оние богати со здрави мононезаситени и полинезаситени масти, кои можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања, како што се маслиново, лен, авокадо и масло од сусам.
Кокосово масло
Постојат различни мислења за ова масло.
Според една статија, кокосовото масло, кое е цврсто на собна температура, има околу 90 проценти заситени масти, но некои веруваат дека не сите заситени масти се еднакви.
„Ова не е исто како и заситените масти кои се наоѓаат во црвеното месо и ги затнуваат вашите артерии“, известува „Everydayhealth“.
Позитивната страна, посебна студија покажа дека маслото значително го зголемува нивото на ХДЛ холестеролот, иако не сите студии дојдоа до ист заклучок.
Сепак, кокосовото масло може да го зголеми нивото на ЛДЛ холестерол, според друго истражување, што не е добра вест за вашето срце.
Доколку сакате да користите кокосово масло за готвење или печење, „Cleverland Clinic“ препорачува да го правите тоа умерено, во препорачаните граници на внес на заситени масти и како дел од пошироката исхрана.
Делумно хидрогенизирани масла
Главниот извор на нездрави транс масти во исхраната на една личност е делумно хидрогенизираното масло, кое може да се најде во преработената храна, според Американското здружение за срце. Овие вештачки транс масти се создаваат со индустриски процес на додавање водород во течните растителни масла за да се направат поцврсти.
Управата за храна и лекови (ФДА) откри дека овие масти се толку лоши за здравјето што производителите мораа да ги отстранат сите транс масти од нивните производи до јануари 2020-та година.
„Треба да ги елиминирате делумно хидрогенизираните масла од вашата исхрана“, вели д-р Ворен од АХА.
Меѓутоа, во Соединетите Држави, ако купите храна која содржи помалку од 0,5 g транс масти, компанијата може да ја означи како 0 g транс масти, според Клиниката Мајо, и тие мали количини транс масти може брзо да додадат горе ако не внимавате.
За да видите дали некој производ содржи транс масти, проверете ги зборовите „делумно хидрогенизирано растително масло“ во списокот со состојки.
„Луѓето треба да избегнуваат делумно хидрогенизирани масла кои содржат транс масни киселини. Тие помагаат да се зачува рокот на траење на производот, но се штетни за здравјето на луѓето“, додаде д-р Ворен.
На пример, една студија покажа дека транс мастите всушност можат да им помогнат на клетките да умрат, што може да објасни зошто транс мастите се поврзани со кардиоваскуларни болести и Алцхајмерова болест, забележуваат истражувачите.
Палмово масло
Палминото масло се состои од приближно еднакви делови заситени и незаситени масти, покажаа истражувањата.
Според „Harvard Health Publishing“, бидејќи е полуцврсто на собна температура, често се користи во преработена храна наместо делумно хидрогенизирани масла и тоа не е нужно лошо, имајќи предвид дека содржи помалку заситени масти од путерот и нема транс масти.
Сепак, палминото масло не треба да биде ваш избор за готвење, особено кога можете лесно да изберете масла со пониско ниво на заситени масти.
Луѓето со дијабетес треба да внимаваат на внесот на заситени масти (бидејќи се поподложни на срцеви заболувања) и да избегнуваат извори на тие масти како палминото масло, според Американското здружение за дијабетес.
Покрај тоа, постојат етички грижи во врска со употребата на палминото масло, според Светскиот фонд за природата, бидејќи производството на палмино масло е поврзано со уништувањето на шумите и неправедните работни практики. Исто така, постои загриженост за влијанијата на кокосовото масло врз животната средина, според една студија.