Многу граѓани во Скопје изразуваат недоволство поради високите цени на бурекот и на белите печива.
Иако цената на брашното веќе некое време е замрзната, рестораните и бурекчилниците не се решиле да ја рефлектираат оваа промена на своите цени.
53-годишниот Стојан Димишков од скопската населба Влае, кој работи како ѕидар и кој секој ден со својата екипа работи на градежни објекти, изразува незадоволство:
„За нас работниците, бурекот и белите печива се основен дел од дневниот оброк. Но, цените се непропорционално високи. Секој ден трошиме огромни пари за појадок од бурекчилниците, а тоа влијае на нашите финансии“, се жали нашиот соговорник.
Иако брашното е една од основните состојки на бурекот и печивата, рестораните и продавниците не се прилагодиле на новите услови.
Граѓаните се надеваат дека оваа ситуација ќе биде преиспитана и дека цените ќе се стабилизираат.