Нова практика во некои од рестораните во Скопје предизвика незадоволство кај гостите, кои се изненадени со дополнителни трошоци за нешто што не го нарачале.
Станува збор за гарнирот, кој досега следуваше како бесплатен додаток на главното јадење во чинијата, а сега се наплаќа посебно и без знаење на гостинот.
Во еден познат скопски ресторан, доколку нарачате печено ребро во фурна, тоа задоволство ќе ве чини 370 денари, но на сметката без ваше знаење автоматски ќе бидат додадени уште 90 денари поради тоа што имало пекарски компирчиња во чинијата.
Ова значи дека за едно главно јадење, гостите плаќаат 460 денари, што е скоро 25% повеќе од објавената цена.
„Ова е нова практика која ја воведовме од почетокот на годинава. Сметаме дека е во ред да го наплаќаме гарнирот, бидејќи тој е составен од квалитетни состојки и го зголемува вкусот на главното јадење. Заедно со главното јадење добивате гарнир и леб за сума од 90 денари, што е многу прифатливо”, ни изјави келнерот во ресторанот.
Меѓутоа, оваа практика не им се допаѓа на многумина од гостите, кои сметаат дека се измамени и дека рестораните треба да ги информираат за дополнителните трошоци пред да ги сервираат јадењата.
„Јас не сум нарачал гарнир, туку само печено ребро. Кога го добив јадењето, видов дека има и пекарски компирчиња во чинијата, но мислев дека тоа е дел од понудата. Кога ја добив сметката, бев шокиран кога видов дека треба да платам дополнителни 180 денари за ручек за двајца за нешто што не го нарачав. Ова е неправедно и незаконско”, рече Марио, скопјанец кој често посетува ресторани.
Од Министерството за економија и од Здружението на потрошувачи на Македонија, апелираат на рестораните да ги почитуваат правата на потрошувачите и да ги објавуваат сите цени на јадењата и додатоците на видливо место.
Исто така, ги повикуваат гостите да бидат внимателни и да ги проверуваат сметките пред да ги платат, и да пријавуваат секој случај на злоупотреба или измама.