Калинката е традиционално овошје во јужните делови нa Македонија, каде што има добри услови за нејзиното одгледување. Калинката е богата со антиоксиданси, витамини и минерали, а сокот од неа има освежувачки вкус и арома.
Но, дали од производство на калинки може да се живее?
Според 52-годишниот Оливер од Дојран, одговорот е да, но само ако се обезбеди пласман на производите надвор од државата.
Тој вели дека од еден хектар со квалитетна калинка може да се обезбеди егзистенција, но проблемот е што нема организиран пазар и откупен центар во регионот. Затоа, тој и другите производители се принудени да ги продаваат своите калинки по улици и на диви пазари, за 20 или 30 денари, што е многу помалку од нивната вистинска вредност.
Нашиот соговорник смета дека решението е во отворање на фабрика за преработка на калинки, каде би се произведувал сок, сладолед и други производи од ова овошје, велат од Денар.
Тој посочува примери од развиените западни земји каде што половина килограм калинка се продава за повеќе од 7 евра, што е над 400 денари.
Тоа според него покажува дека има голема побарувачка и интерес за калинките на странските пазари, кои би им донеле поголема добивка на македонските производители.
Во земјава виреат и се садат повеќе од шест различни видови на калинки, кои имаат различни бои, големини и вкусови.
Некои од нив се: американска, јапонска, кинеска, руска, турска и македонска калинка. Секој од овие видови има свои предности и недостатоци, но сите се корисни за здравјето на луѓето и имаат лековити својства.
Меѓутоа, за да се искористат сите потенцијали на калинките, потребно е да се вложи повеќе во нивното производство, преработка и пласман.
Тоа би значело поддршка од државата, локалната самоуправа, донаторите и инвеститорите.
Со тоа, калинките би станале не само плод на животот, туку и на развојот на руралните заедници во Македонија.