Еднократните пластични амбалажи за свежо овошје и зеленчук, малите пакувања на хотелска козметика и брзата храна низ рестораните во Европа се дел од работите кои ќе бидат наскоро забранети. Веста доаѓа откако преговарачите постигнаа договор да го направат пакувањето на секојдневните предмети поодржливо. Договорот што го постигнаа е многу помалку амбициозен од првично предложениот.
Новиот законодавен акт има за цел да се справи со неверојатното зголемување на отпадот од пакување во ЕУ, каде во 2021 година се генерираа просечно 188,7 килограми отпад по жител – тоа е 10,8 килограми повеќе по лице отколку во 2020 година, што е најголем пораст во последните 10 години.
„Ова е очигледно историски договор“, рече Фредерик Рис, која ја води работата на ова прашање во Европскиот парламент. „Бараме од сите индустриски сектори, како и од членовите, да се потрудат, но сакавме и потрошувачот да има улога во оваа борба против прекумерните амбалажи.
Амбалажа за рециклирање до 2023 година
Како дел од овој напор, сите пакувања на пазарот на ЕУ мора да бидат рециклабилни до 2030 година. Рестораните кои нудат храна за носење, исто така, ќе треба да им дозволат на клиентите да носат свои контејнери за пијалоци или храна. ЕУ ќе ја забрани и употребата на „многу лесни“ пластични кеси.
Иако пратениците го поздравија договорот, тој е далеку од првичниот предлог на Европската комисија, која сакаше широки забрани и цели за да се оддалечат некои сектори од пакувањето за еднократна употреба. На почетокот, на пример, идејата беше да се забранат сите пакувања за еднократна употреба што се користат во рестораните за непосредна потрошувачка - не само пластика.
Првичниот текст на Комисијата предизвика една година лобирање, при што секторите погодени од новите правила - вклучувајќи пивари, винарии, компании за газирани сокови, синџири за брза храна, козметички компании, фирми за рециклирање, хотелиери и производители на хартија - се тркаат да влијаат врз законодавците кои работат на текстот и да ја заштитат нивната индустрија.