Дали некогаш сте се запрашале дали посегнувањето по конзерва со праски или ананас е добар избор за вашето здравје?
„Го слушаме цело време – најдобро е свежото, но конзервираното овошје може да биде исто толку хранливо“, вели Челзи Лебланк, сопственичка на „Chelsea LeBlanc Nutrition“ во Нешвил, Тенеси.
Конзервираното овошје обезбедува јаглехидрати за енергија, влакна за варење и витамини и минерали кои нѐ одржуваат здрави.
Дали знаевте дека конзервираното овошје се бере на врвна зрелост, а потоа се конзервира за неколку часа? Ова помага да се обезбеди тие да ја задржат својата супериорна исхрана и вкус секогаш кога сте подготвени да уживате во нив. Бидејќи тие се спакувани на врвот на свежината, можете да продолжите да јадете сочни летни праски во текот на целата година.
Исто како свежото и замрзнатото овошје, конзервираното овошје е одличен извор на есенцијални хранливи материи како што се влакна, витамини и минерали. Според прегледот од 2019-та година објавен во „International Journal of Food Science and Nutrition“, овошјето и зеленчукот го поддржуваат нашето целокупно здравје и помагаат да се намали ризикот од одредени болести како што се кардиоваскуларни болести и рак.
Лебланк дури укажува на неодамнешниот преглед од 2020-та година објавен во „Nutrients“, кој покажа дека зголемувањето на внесот на овошје и зеленчук (вклучувајќи и конзервирано овошје) може да промовира подобро ментално здравје.
Една студија покажа дека високото внесување на овие производи може да поттикне поголем оптимизам, помалку стрес и помалку симптоми на депресија. Меѓутоа, бидејќи студиите во овој преглед користеа различни методи, споредувањето на нивните резултати не е секогаш едноставно и потребни се повеќе истражувања за да се разјасни врската.