Факт е дека урамнотежениот појадок ни дава доза на одлична утринска енергија и го подобрува метаболизмот, нивото на гликоза во крвта, расположението и концентрацијата. Но, кога е најдобро време за појадок?
Според поранешниот спортист Рајан Стивенсон, нутриционист, не постои универзално време од денот за појадок.
„Но, добро правило е да имате најмалку 12 часа помеѓу вечерата и појадокот. Затоа, ако сте завршиле со вечерата во 19:30, почекајте до 7:30 часот пред да појадувате”, изјави таа за „Glamormagazine“.
Она што многумина го велат е дека оптималното време за појадок е помеѓу 07:00 и 09:00 часот наутро, во рок од еден час по будењето. Во овој период телото е подготвено да прими енергија и хранливи материи кои ќе го започнат метаболизмот и ќе обезбедат енергија за утринските активности.
Подолгиот временски интервал помеѓу оброците може да даде подобри резултати кога станува збор за здравјето на цревата и за забрзување на метаболизмот.
Што јадете е исто толку важно како и кога појадувате. Клучен е квалитетниот појадок богат со протеини, влакна и фитонутриенти. Ова ќе помогне да се регулира нивото на гликоза во крвта, енергијата и начинот на исхрана во текот на денот.
И избегнувајте сладок појадок. Крофните, ѓевреците и некои житарки ќе ви ја зголемат гликозата во крвта, а потоа повторно ќе опаднат неколку часа подоцна, оставајќи ве чувство на тромавост и борба со мозочната магла.
Оброк богат со јаглехидрати, протеини и здрави масти обезбедува стабилна енергија и концентрација во текот на утрото.
Зошто да не го прескокнете појадокот
Калориите се начин за мерење на количината на енергија што вашето тело ја добива од храната што ја јадете. Прескокнувањето на појадокот цело време во основа значи дека внесувате помалку калории отколку што му треба на вашето тело, особено по спиење (постот) цела ноќ. Ова за возврат може да го „забави вашиот метаболизам, да го зголеми стресот и да го ослаби вашиот имунолошки систем“, вели Ријан. Едноставно кажано, нема да биде добро за вас.
За здрав појадок, изберете храна која е богата со хранливи материи и обезбедува долготрајна енергија, како што се:
Овесна каша со овошје и јаткасти плодови: Овесната каша е одличен извор на влакна и протеини, додека овошјето и јаткастите плодови обезбедуваат витамини, минерали и здрави масти.
Јајца и авокадо на интегрален леб: Овој оброк е богат со протеини, здрави масти и влакна и обезбедува долготрајна енергија.
Јогурт со мед и чиа семе: Јогуртот е одличен извор на калциум и протеини, додека чиа семето додава влакна и омега-3 масни киселини.