Постојат видови на месо кои оние кои го подготвуваат никогаш не би ги купиле во продавница.
Кога сакате да купите состојки за оброк и ви треба месо, веројатно одите до најблиската самопослуга за да го купите. Но, месарите велат дека квалитетот на месото во продавниците често е под стандардот на месарниците.
„Главната разлика помеѓу месарница и самопослуга е вниманието на деталите што ги дава месарот, почнувајќи со фокус на квалитетот“, вели Мајк Саперштајн, косопственик на Sunshine Provisions, компанија за дистрибуција на храна во Јужна Флорида. Месарите велат дека следните пет месни производи не треба да се купуваат во супермаркети и други продавници, туку исклучиво во месарници.
Мелено месо
Меленото месо е поевтино од другите видови месо и може да се користи за разни јадења, па затоа често се купува. „Би избегнал да купувам производи од мелено месо, особено мелено телешко и пилешко. Повеќето доаѓаат во продавницата веќе мелени од големи погони за преработка на месо, каде што ризикот од контаминација е многу поголем. Овој процес може да го загрози вкусот и квалитетот на месото. Месарите сами го мелат месото и користат квалитетни парчиња месо“, велат од месарниците.
Свежа риба и морски плодови
Освен ако не купувате во продавница во близина на море, треба да се сомневате во „свежината“ на морската храна во продавницата. „Моето правило е, ако не можете да возите 20 минути од плажа до таа продавница, купете морска храна од замрзнувач“, вели експертот. Ако немате продавач на риби во близина, подобро е да купите замрзнати морски плодови бидејќи „повеќето замрзнати морски плодови (како што е наведено на етикетата) се обработуваат и се замрзнуваат на бродот за да се зачува свежината“.
Изнутрици
„Во продавниците обично се замрзнуваат или се чуваат долго бидејќи не се продаваат многу и потоа се преместуваат од фрижидер на фрижидер, особено ако се на продажба“, велат експертите во месарницата изнутриците ќе бидат свежи и складирани во соодветни услови.
Месо со коски
Парчињата месо кои се продаваат со коски се одлични за супи и разни чорби, бидејќи им даваат посебен вкус. Меѓутоа, месото со коски достапно во кутии за месо во продавниците за храна „побрзо се расипува од производите без коски, во зависност од староста на месото и како се чува“, вели месарот. Присуството на коска влијае на pH вредноста на месото, што може да доведе до „мирис, лигава текстура, а понекогаш и промена на бојата“, посочува тој. „Киселиот мирис често доаѓа од производството на органски киселини од бактерии бидејќи тие ги разградуваат протеините и мастите во месото.