Одржувањето на здравјето на срцето и артериите е клучно за спречување на кардиоваскуларни болести и обезбедување оптимална работа на срцето. Артериите се одговорни за носење на крв богата со кислород од срцето до остатокот од телото, па затоа е клучно да се заштитат од таложење наслаги и воспаление. Нашата исхрана игра клучна улога во овој процес.
Според кардиологот д-р Кристофер Ван Нгујен, одредена храна може да го подобри здравјето на артериите со намалување на воспалението, намалување на нивото на холестерол и спречување на артериски наслаги. Со вклучување на оваа храна во нашите дневни оброци, можеме да преземеме проактивни чекори за да ги одржуваме нашите артерии чисти и нашите срца здрави.
д-р. Ван Нгуен нагласува дека иако лековите и вежбањето се важни за здравјето на срцето, храната што ја јадеме исто така може да има силно влијание. Затоа, важно е да се вклучи во исхраната храна богата со хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на кардиоваскуларниот систем. Кардиологот откри четири одлични опции.
Лосос
Лососот е извор на омега-3 масни киселини, кои се неопходни за здравјето на срцето.
„Омега-3 масните киселини во лососот помагаат да се намали воспалението и нивото на триглицериди во крвта, што го намалува ризикот од акумулација на артериски наслаги“, изјави д-р Ван Нгуен за SheFinds. Ова го прави лососот најдобар избор за одржување на целокупното кардиоваскуларно здравје. За оптимални придобивки, кардиологот препорачува консумирање стандардна порција од 100 грама варен лосос 2-3 пати неделно.
Јаткасти плодови
Оревите се уште една одлична храна здрава за срцето, особено поради нивната висока содржина на алфа-линоленска киселина (ALA), растителна омега-3 масна киселина. „ALA во оревите го подобрува нивото на холестерол и го намалува воспалението, промовирајќи поздрави артерии и намалувајќи го ризикот од срцеви заболувања“, забележува д-р Ван Нгуен. Тој препорачува да вклучите седум цели ореви во вашата дневна исхрана за да ги искористите овие придобивки.
Брокула
Брокулата е полна со витамини, минерали и антиоксиданси кои се корисни за здравјето на артериите. „Витаминот К и сулфорафан во брокулата помагаат во намалување на воспалението и спречување на стврднување на артериите“, вели д-р Ван Нгуен. За најдобри резултати, тој предлага редовно консумирање од приближно 150-160 грама варена брокула.
Цитруси
Цитрусните овошја, како што се портокалите, грејпфрутот и лимонот, се богати со витамин Ц и флавоноиди, кои се неопходни за одржување на еластичноста на крвните садови и спречување на формирање на наслаги. Кардиологот нагласува: „Редовното консумирање на агруми може да ја подобри целокупната функција на крвните садови и да придонесе за почисти артерии. Тој препорачува да се јаде едно средно големо цитрусно овошје, како портокал или грејпфрут, дневно.