Чоколадото од Обединетите Арапски Емирати, кое во последно време стекнува сè поголема популарност, особено на божиќните пазари во Германија, е под лупата на јавноста поради загрижувачките резултати од анализата.
Министерството за заштита на потрошувачите на сојузната покраина Баден-Виртемберг објави дека увезените примероци од „Дубаи чоколадо“ содржат опасни состојки кои го прават речиси неупотребливо за човечка исхрана.
Министерот Петер Хаук предупреди на сериозноста на ситуацијата: „Од случаи на измама до потенцијални штети по здравјето, првите тестови открија алармантни факти за ова чоколадо.“
Контаминација и скриени состојки
Анализата на осум примероци, извршена од Агенцијата за хемиски и ветеринарни истражувања на Баден-Виртемберг, открила присуство на:
• Вештачки бои: Чоколадото содржело високи концентрации на бои кои создаваат лажен впечаток за квалитет.
• Неодобрени масти: Наместо какао путер, откриени се други видови масти, вклучувајќи палмино масло, кое не било означено на пакувањето.
• Недекларирани алергени: Во некои примероци е пронајден сусам, што може да предизвика алергиски реакции кај чувствителни лица.
Министерството предупредува дека таквата контаминација е последица на несоодветни производствени практики, што го прави чоколадото непогодно за консумирање.
Зголемен ризик за потрошувачите
„Иако бројот на тестирани примероци е мал, резултатите се доволно загрижувачки за да поттикнат дополнителни истражувања,“ изјави Хаук. Во меѓувреме, потрошувачите се советуваат да бидат претпазливи при купување увезени производи и внимателно да ги читаат декларациите.
Чоколадото од Дубаи, иако станува симбол на луксуз и егзотика, сега се соочува со сериозен пад на довербата кај потрошувачите, посебно во Европа, каде што стандардите за храна се високи. Овие наоди се потсетник за важноста на транспарентноста и строгоста во контролата на квалитетот кај увезените прехранбени производи.