„Клиентот е секогаш во право! Ако платив, јас одлучувам?“
Причината лежи во одличната поврзаност на ресторанот со локалните рибари. Дури и начинот на кој ја служат храната е прилично филмски. Додека келнерите ја носат храната и ја послужуваат, тие извикуваат морнарски песни ...
Овие пароли не важат во јапонскиот ресторан Хачикио – а кога ќе ја слушнете причината може да заклучите дека сте на нивна страна.
Откако сфатија дека изјавата „Оставете ги децата да умрат од глад во Африка“ не делува толку ефикасно во борбата против отпадот од храна, тие решија да удрат онаму каде што навистина боли: по џебот. Навистина, овде ќе добиете казна за секоја лажица ориз што ќе ја оставите во чинијата. И не можете да кажете дека не сте предупредени.
Сопственикот на ресторанот, Хитоши Сугита, објасни дека наплатувањето казни за фрлање храна произлегува од желбата да се подигне свеста кај клиентите за опасностите и важноста на риболовот.
Нивната задача да ловат риба во никој случај не е лесна и без причина не се опишува како леб со седум кори. Токму поради ова, треба да бидеме посвесни за важноста на храната што ја имаме пред нас и да станеме свесни за проблемот со фрлањето храна.
Еден од најголемите специјалитети на овој ресторан е кавијарот од лосос во соја сос со ориз (кавијарот од лосос се нарекува и морски рубин) - порцијата што ја добивате навистина вреди.
Вака сопственикот се обиде да нагласи дека не е поентата да се профитира, туку да се поттикнат клиентите да ја ценат храната пред себе, а тоа да ни го овозможи почит кон оние кои работат во тешки услови.