Постојат намирници кои можат да траат многу долго, а на некои од нив никогаш не им истекува рокот. Затоа, тие се идеални за долгорочно чување, а нутриционистката Наташа Ѓукиќ открива дури 10 од нив:
Меки житарки
Меките зрна како јачмен, киноа, ‘рж и гриз можат да траат до 8 години. Важно е тие да бидат соодветно спакувани и добро затворени, за да им се продолжи рокот.
Цврсти житарки
Цврстите зрна, како што се леќата, пченицата и просото, можат да траат околу 10 до 12 години кога се правилно складирани. Исто така, потребно е тие да бидат соодветно спакувани и затворени со вакум за долг рок на траење.
Овесна каша
Овесната каша од продавница ќе трае до 24 месеци, доколку се чува на собна температура, според пакувањето. Ако се чува некаде каде што нема влага или кислород, може да трае до 30 години.
Бел ориз
Белиот ориз може да трае и до 20 години доколку се чува во идеални услови. Кафеавиот ориз е многу поздрав од белиот ориз, но не трае толку долго како белиот, басмати или јасмин оризот. Чувајте го таму каде што нема влага.
Грав
Гравот може да трае и до 5 години. После тоа, сè уште ќе биде безбеден за јадење, но ќе биде потребно подолго време да се готви, а дури и по готвењето може да биде потешко да се џвака.
Дехидрирано овошје
Трикот со дехидрираната храна е да ја отстраните целата влага од неа. Кога ќе бидете подготвени за складирање, запечатете го во вакумирана ќеса. Правилно дехидрираните плодови, како што се суво грозје, кајсии и јаболка, можат да траат и до 30 години.
Путер од кикирики
Путерот од кикирики во прав има рок на траење до 15 години, но ако сакате да го купите во тегла, ќе трае до 2 години ако се чува во идеални услови.
Кокосово масло
Неотворено, екстра девственото кокосово масло може да трае од две до пет години. Отворените тегли со кокосово масло ќе траат неколку месеци по отворањето.
Суров мед
Суровиот и природен мед може да се чува на неодредено време. Водата ќе го расипе, затоа погрижете се да го заштитите од влага. Можно е во одреден момент да се кристализира, но тоа е во ред.
Пченкарен скроб
Неотворениот пченкарен скроб може да се чува на неодредено време ако се чува на ладно и темно место. Со текот на годините, може да изгуби некои од своите својства за згуснување.