И покрај сиот труд и љубов што ги вложуваме во готвењето и украсувањето на велигденските јајца, често се случува на крајот да бидеме разочарани.
Јајцата пукаат, бојата не е еднаква по целата површина на лушпата, лошо е „примена“, ништо не изгледа како што сте замислиле...
Каде грешите?
Ова се работите каде што најчесто можеме да погрешиме во чекорите.
Јајцата ги ставате во зовриена вода
Ако ставите ладно јајце во топла вода, речиси е сигурно дека лушпата ќе пукне и ќе имате помалку јајца отколку што сте планирале!
Ако е мала пукнатина, можеби ќе можете да ја маскирате со декорацијата, но во случај на поголеми, обично треба да го фрлиме јајцето.
Јајцата ги ставате во преполнето тенџере
Ако има премногу јајца во тенџерето, без разлика колку вода ќе истурите, тие може да се „удрат“ за време на готвењето и затоа лушпата ќе пукне.
Користите свежи јајца
Бидејќи велигденските јајца обично се тврдо варени и бојадисани, најдобро е да се користат постарите. Свежите јајца тешко се лупат по бојадисувањето, што може да биде доста напорна работа.
Купете јајца најмалку една недела пред фарбањето и чувајте ги во кутија во фрижидер.
Не ги мијте јајцата
Пред да започнете со украсување на јајцата, задолжително измијте ги со разредена течност за миење садови, избришете ги со крпа натопена во оцет или со многу малку сода бикарбона. На овој начин ќе ги отстраните сите остатоци, нечистотија, маснотии, траги од пердуви, а површината на лушпата ќе биде целосно мазна и подготвена за примање боја.
Користите темни јајца
Посветлите јајца полесно ја прифаќаат бојата од потемните, а ако сте купиле темни, обавезно варете ги во вода со повеќе оцет (најмалку две чаши).