За полесно да ја поднесете жештината, треба да внимавате и на исхраната, а експертите ги советуваат луѓето со хронични заболувања да бидат особено внимателни.
Јадете оброци како супи од зеленчук или чорби од зеленчук. Избегнувајте храна богата со протеини, но и прекумерно внесување јаглехидрати, бидејќи варењето се подобрува по нивното консумирање, а го загрева телото.
Дефинитивно избегнувајте мрсна и зачинета храна, алкохол и прекумерни пијалоци со кофеин. Ова исто така важи и за чаеви со висока содржина на кофеин, како црн чај.
Хроничните пациенти треба да се консултираат со својот лекар за лековите што ги земаат како терапија, бидејќи некои од нив го стимулираат мокрењето, а со тоа го зголемуваат ризикот од дехидрација.
Исто така, важно е да се напомене дека лековите мора да ги чувате на температура до 25 степени, а доколку е повисока во вашето подрачје, преместете ги во фрижидер.
Посебна претпазливост се советува за оние кои страдаат од болести на респираторниот систем, бидејќи заедно со отежнато дишење и кашлање може да дојде и до пад на крвниот притисок.
Бидејќи топлината влијае и на згрутчувањето на крвта, може да се појави локална тромбоза заедно со отекување на нозете бидејќи течноста се задржува во нозете.
Кај луѓето кои имаат проблем со зголемена телесна тежина, телото задржува повеќе топлина, а притоа потешко се лади, па затоа треба да внимаваат на температурата на просторот каде што престојуваат.