За повеќето луѓе, работата од соништата е онаа која не исполнува, во која уживаме и која ни обезбедува редовна и добра плата и можност за напредување.
Но, приказната за Татјана Николиќ Пантовиќ од Белград, која неочекувано останала без работа во своите 50-ти години, сведочи дека животот носи и други изненадувања и дека честопати не оди се во најдобар ред. Иако се најде меѓу неоткинато грозје и се соочи со бројни проблеми, денес првата асоцијација кога ќе се спомене нејзиното име е нешто „слатко и многу вкусно“ – локум со малина.
Патот до идеалниот додаток на турското кафе, но и совршеното уживање за оние кои постат, беше трнлив и не се случи преку ноќ. Се вложи многу труд, труд, знаење и долгогодишно искуство за оваа бонбона да ја види светлината на денот.
Како дојдовте да го напуштите „тивкото деловно пристаниште“ и да започнете сосема поинаков бизнис?
- По 30 години работен стаж бев на списокот меѓу многуте колеги кои беа разрешени и станав технолошки вишок. Повеќе од 20 години, мојата работа беше фокусирана на саеми и национални изложби. Работев на Националната изложба во Солун, каде исто така поминавме многу добро, а за прв пат одведов и бизнисмени во Азербејџан.
Имам богато CV, искуство и доста поднесени апликации за конкурси, но имам и 58 години, веројатно затоа никој не сака да ме вработи. Искрено, не ми падна на памет дека ќе останам без работа.
Семејството – најголемата поддршка
Кој беше најголемиот мотив и движечка сила зад промената?
- Откако дознав дека останав без работа, целиот процес беше многу критичен. Останавме дома само со платата на мојот сопруг и две деца - двајцата студенти. На почетокот финансиската состојба беше тешка, особено што од тој момент сè уште го отплаќавме станбениот кредит во наредните четири години. Тоа беше болка која никому не би ја посакал. Долго време ме следеше чувство на вина, како да сум згрешил на работа и поради тоа сум избркана. Целата ситуација целосно го нарушува балансот на нормалниот живот. Едноставно морав да направам нешто.
Јас сум еден од тие луѓе - колку и да ме потонеш длабоко, сигурно ќе излезам на површина. Си помислив: „Добив „шут карта“, но сега ќе видите што ќе правам“. Децата се најголемиот ветер во мојот грб. И Јована и Ѓорѓе ми кажаа дека по толку години работа и искуство, сигурно ќе смислам нешто. И така беше.
Долг пат до префинет вкус
Зошто локум од малина, како се роди оваа идеја?
- Малина е многу популарна. Самата идеја настана спонтано во разговор со кумовите, семејството Босиљчиќ, кои имаат позната продавница за слатки. Работата на нашиот кум датира од 1936 година, се пренесуваше од колено на колено, исто како семејниот рецепт за домашен локум. Мојот кум прави повеќе од 15 видови на локум, но ниту еден со малина. Кога ме праша како се сеќавам на тоа, му реков дека тоа е комбинација од искуство што никој не може да ми го одземе и нешто што не постои ниту во Србија, ниту во светот, бидејќи овој локум е направен од суви малини од Ариље.
Ја нарековме „Кека“. За ова име е одговорен мојот син Ѓорѓе, бидејќи името е исто напишано и на кирилица и на латиница. Кека најчесто е баба која постојано нешто меси и подготвува, па оттаму и препознатливото лого дизајнирано од ќерката Јована. Веќе во таа прва година, учествував на саемот за етничка храна, и ја освоив наградата „Бренд на Србија“. Добив заштитено име со потекло од малина, што ми овозможи да ја набавам налепницата „Оригинална Србија“, која покажува дека работите со производи од географско потекло. Тоа беше мојот прв сигнал дека мојот производ е навистина добар.
За каков рецепт станува збор, и кој беше најтешкиот дел од процесот?
- Станува збор за рачно изработен локум, без вештачки бои и ароми. Се готви рачно во казани, се истура во калапи во кои прво се става шеќер во прав, па се сече рачно со ножеви, поради што ниту една коцка не е со иста големина и на крај се пакува. Во производството се користи сушена малина, што би значело дека целата малина е исцедена од вода, со тоа што ги задржува сите состојки како свежо набрана. Финалниот производ, локумот, се чува исклучиво на собна температура, никогаш не се чува во фрижидер. Како таков може да издржи една година - но нема, бидејќи сигурно ќе го јадете - низ насмевка вели Татјана.
Најтешкото и најпредизвикувачкото нешто, додава таа, било да го најде вистинскиот и префинет вкус што ќе и одговара. За тоа беа потребни околу 7-8 месеци.
Дали се сомневавте дека ќе успеете и како ви оди сега работата?
- Ниту еден момент не се посомневав дали треба да го направам ова. Сфатив дека не е толку страшно што останав без работа. Да не се случеше тоа, денес во Србија немаше да јадеме локум од малина. Иако општата состојба сега е потешка, добро ни оди тоа што локумот не е храна како млекото и лебот, без која луѓето не можат да живеат. Со производот се пробивме во многу локали и продавници за здрава храна. Имавме најголем бум во моментот кога започна короната бидејќи луѓето не одеа никаде, следеа многу на интернет и потоа имавме големи испораки. Моравме да имаме најмалку два автомобили за да стигнеме секаде. И денес доставуваме и испраќаме по пошта каде што е потребно.
А финансиската страна на паричката?
- На почетокот финансиската состојба беше тешка, особено во периодот откако останав без работа. На сите им е полесно кога работиш во државна компанија и кога знаеш дека на време земате плата. Но сега размислувам поинаку. Претпочитам претприемништво, особено кога гледам луѓе кои се собираат околу мојот штанд и дегустираат со задоволство. Срцето ми е полно тогаш и нема поголема награда од тоа за мене.
Што ве изненади најмногу?
- Дефинитивно, луѓе кои се јавуваат повторно да нарачаат локум. Едноставно го препознаа квалитетот што нема да го променам. Искрено, никогаш не се надевав дека ќе се најдам на другата страна и ќе бидам во улога на продуцент. Јас секогаш бев таа што ги поврзуваше компаниите, но многу значи кога некој ќе те препознае. И денес кога ќе сретнам луѓе што ги познавам, често ми се обраќаат исклучиво со Кека.
Наградите за квлитет постојано се редеа една по друга
Какви беа реакциите на деловната сцена на вашиот производ?
- Ако ги погледнеме последните настани, штотуку добив покана дека треба да го добијам „Златниот медал“ на Новосадскиот саем. Пред тоа, бев во потесниот избор за „Цвет на успехот за жената змеј“ во 2020 година. За мене беше големо признание, да бидам со такви жени кои се во овој бизнис 20 години. Награда за континуиран производ добив и на Саемот за етничка храна, а 2019 година ќе остане запаметена по наградата „Најдобра жена во агро бизнис за зачувување на традициите на старите занаети“ и во 2018 година веќе споменатиот „Бренд на Србија“.
Следеа многубројни појавувања во медиумите. „Белградска хроника“ ме угости како единствена жена која започнала сопствен бизнис во постарите години. Бев и во емисиите Србија што ја сакам, Шареница, Практична жена, па дури и на ТВ Кујна. Имаше многу, понекогаш едвај се сеќавам на сé.
Каква порака би испратиле до секој што сака да направи кариера слична на вашата?
- Страшно е кога ќе ја изгубиш работата на таа возраст. Тоа беше шок за мене. Не беше лесно и не можам да кажам дека не бев во криза. Нема паметен одговор на тоа прашање, но можам да ви кажам три работи - прво, човекот треба да расчисти некои работи во главата, второ, да го работи она што го сака и трето, поддршката од семејството, децата и родителите е секогаш од клучно значење. Таа мисла секогаш нека ве води да го дадете најдоброто од себе.