Бакшишот е еден од начините за изразување на задоволство или незадоволство од услугата во рестораните, кафулињата, фризерските салони и други места каде што работат луѓе кои зависат од додатокот на својата плата.
Но, колку обично изнесува бакшишот што го оставаат Македонците?
Според едно истражување во кое се анкетирани 1.000 луѓе од различни градови во Македонија, просечниот износ на бакшишот кој го оставаат Македонците е околу 10% од сметката.
Околу 40% од анкетираните велат дека оставаат 15% или повеќе бакшиш, додека 20% велат дека оставаат помалку од 10% или ништо.
Останатите 40% велат дека оставаат различен износ на бакшиш во зависност од квалитетот на услугата, атмосферата, расположението и други фактори.
Зошто оставаме бакшиш?
Анкетираните имаат различни мотиви за оставање бакшиш. Некои велат дека тоа е начин за наградување на добрата работа на вработените, кои често имаат мали плати и тешки услови на работа.
Други велат дека тоа е начин за покажување на учтивост и друштвеност, или дека тоа е дел од традицијата и културата.
Како се однесуваат вработените кон бакшишот?
Вработените во секторот на услугите имаат различни ставови кон бакшишот.
Некои го сметаат за дел од нивната плата и го очекуваат од секој клиент.
Други го сметаат за доброволен придонес и го ценат секој што го остава, без разлика на висината на бакшишот.
Но, има и такви кои го одбиваат бакшишот и го враќаат на клиентот, бидејќи го сметаат за непристоен.
Во секој случај, вработените се согласуваат дека бакшишот има влијание врз нивното расположение, мотивација и однос кон клиентите.