Портокалите, лимоните, лиметите и мандарините се агруми, познати по карактеристичниот кисел вкус. Тие се исто така богати со витамин Ц, моќен антиоксиданс кој го поддржува имунолошкиот систем и помага во апсорпцијата на железото. Иако се здрави, не се добри за јадење после оброк. Диететичарката Екта Сингвал наведе некои од несаканите ефекти.
Ефект врз варењето
Цитрусното овошје е кисело, а нивното консумирање веднаш по ручекот може да го наруши варењето кај некои луѓе. Киселоста може да доведе до непријатност, варење или металоиди, особено кај оние кои се склони кон рефлукс на киселина.
Нивото на шеќер во крвта
Додека цитрусно овошје содржи природни шеќери, нивното јадење по ручек може да доведе до брзи скокови и последователни падови на нивото на шеќер во крвта. Ова може да придонесе за чувство на умор или желба за дополнителни закуски, изјави Сингвал за Health Shots.
Потенцијално зголемување на телесната тежина
Агрумите, и покрај здравствените придобивки, содржат калории. Нивното прекумерно консумирање, особено после оброк, може да придонесе за надминување на внесот на калории во однос на потрошувачката на енергија, што потенцијално ќе доведе до зголемување на телесната тежина.
Гастроинтестинални непријатности
Поединци може да доживеат гастроинтестинални непријатности, како што се надуеност или гасови, кога консумираат агруми после оброк, особено ако имаат чувствителен дигестивен систем.
Интеракција со лекови
Цитрусното овошје може да комуницира со одредени лекови и да влијае на нивната апсорпција или ефикасност. Консумирањето на агруми после ручек, без да се земат предвид можните несакани ефекти, може да влијае на дејството на лековите.