За многу љубители на храната и готвењето, првата средба со креативната комбинација на состојки, освен прелистувањето на страниците на старите готвачи како Стево Карапанџа, беа емисиите на познатиот Џејми Оливер. Начинот на кој креираше магија пред ТВ камерите ги постави темелите за сите последователни емисии од ваков формат, а неодамна на „Белград на вода“ беше отворен и првиот ресторан под негова лиценца „Jamie's Italian“. Ви пренесуваме сè за ресторанот на Џејми Оливер.
Овој ресторан се издвојува по својата автентична италијанска кујна со печатот на Џејми Оливер.
„Неговото влијание е видливо во секој аспект на ресторанот, од внимателно дизајнираното мени до дизајнот на ентериерот. Менито е исполнето со класични италијански јадења реинтерпретирани од креативноста на Оливер, ветувајќи уникатно кулинарско искуство кое ги комбинира локалните вкусови со меѓународен квалитет. Покрај уникатниот и одличен вкус на секој залак, се стремиме да се истакнеме со највисоките стандарди на услуга, во кои веруваме и во кои успеваме, бидејќи ресторанот е речиси целосно резервиран во следните две недели“, изјавија за BIZLife од ресторанот Jamie’s Italian.
Печатот на Џејми Оливер
Тие објаснуваат дека Оливер имал клучна улога во секој чекор од развојот на ресторанот во Белград.
„Неговата филозофија и посветеност на висококвалитетна, одржлива и хранлива храна се длабоко вкоренети во работењето на ресторанот. Неговиот тим е директно вклучен во дизајнот на менито, изборот на состојки и обуката на персоналот во кујната, осигурувајќи дека секое јадење ја одразува неговата страст за италијанската кујна и посветеноста на извонредноста“, велат соговорниците за порталот BIZLife.
Кој е шеф на кујната?
Јадењата во ресторанот ги потпишува Јован Ѓелиќ, шефот на кујната со долгогодишно искуство, кој не само што е внимателно одбран, туку и трениран во согласност со високите стандарди на тимот на Џејми Оливер.
„Од првиот ден, нашиот готвач ја разбра кулинарската филозофија на Оливер, осигурувајќи дека секое јадење ги исполнува очекувањата и стандардите што Џејми италијанец ги поставува во своите ресторани ширум светот“, велат од ресторанот за BIZLife.
А менито?
Менито има многу опции, вклучувајќи различни пици, како што се Маринара и Сан Даниеле, до рачно изработени тестенини како равиоли од тартуфи.
Главните јадења вклучуваат избор како што се стек со путер од тартуфи, додека десертите вклучувајќи панакота од ф'стаци и „чизкејк Амалфи“ се дизајнирани да го задоволат слаткото, нудејќи вистинско италијанско гастрономско искуство.
Ентериер кој ја создава вистинската атмосфера
Во дизајнот на ресторанот се вложи многу труд.
„Најголемиот предизвик беше всушност доближувањето на брендот до локалниот гостин кој го доживува италијанскиот ресторан преку топлината и гостопримството на класичната италијанска траторија. Затоа, преку внимателна употреба на топли бои, материјали и текстури, имавме за цел да го комбинираме италијанскиот стил со нашиот балкански темперамент“, објаснуваат од италијанскиот ресторан Џејми.
Топлите земјени бои како кафена, теракота, маслинесто зелена и нијанси на песок не само што гарантираат чувство на удобност и елеганција, туку придонесуваат и за создавање пријатна атмосфера и го нагласуваат природниот шарм на просторот.
„Посветивме многу внимание на осветлувањето, за ресторанот да обезбеди различни средини во текот на денот и ноќта. Дневната светлина максимално се користи за да се нагласи природноста на материјалите и боите, додека вештачкото осветлување навечер создава топла, интимна атмосфера која ве поканува да уживате во храната и дружењето. Целиот ентериер го потпишува Јелена Станојевиќ пред архитектонското студио СОХО“, велат оттаму.