Ѓумбирот со години е познат како „чудесна билка“, но дали навистина е „суперхрана“?
Ѓумбирот содржи мноштво остри, био и фармаколошки активни есенцијални масла и супстанции, вклучувајќи го и добро познатиот ѓумбир, кој е одговорен за неговата топла и зачинета нота.
За повеќето луѓе, конзумирањето ѓумбир во нормални количини е безбедно и може да обезбеди здравствени придобивки на повеќе начини, во смисла на варење и имунолошка одбрана. Ова е причината зошто чајот од ѓумбир често се нарекува зајакнувач на здравјето.
Кој треба да јаде или пие ѓумбир?
Многу е едноставно, а во овој случај правило е да јадете и пиете само она што го сакате и пред сѐ она што добро го поднесувате, односно лесно сварливо без гастроинтестинални проблеми.
Во основа, принципот на најбиолошки најприродната форма на исхрана важи за нас луѓето: јадете само кога чувствувате вистинска, физичка глад и само она што навистина го сакате, она што навистина го сакате и што можете добро да го поднесете. Јадете додека не се заситите и не се чувствувате добро. Единственото нешто што е толку лесно, толку добро и толку здраво е интуитивното јадење.
Кој треба да избегнува ѓумбир?
Одговорот е исто така лесен. Секој на кој ѓумбирот му е премногу силен, не сака ѓумбир, а потоа добива грчеви во стомакот и варење, треба да го избегнува. Покрај тоа, генерално се препорачува луѓето со одредени здравствени проблеми или во посебни ситуации да избегнуваат ѓумбир. Ова вклучува:
Проблеми со стомакот
Некои луѓе можеби се чувствителни на ѓумбир и може да доживеат стомачни проблеми како што е иритација на желудникот.
Нарушувања на згрутчувањето на крвта
Ѓумбирот може да влијае на згрутчувањето на крвта, така што луѓето кои земаат лекови за разредување на крвта или кои имаат нарушувања на згрутчувањето на крвта треба да избегнуваат ѓумбир во големи количини или да се консултираат со својот лекар.
Бидејќи ѓумбирот може да влијае на згрутчувањето на крвта, се препорачува да се избегнува консумирање ѓумбир пред закажаната операција за да се намали ризикот од крварење.
Бременост
Додека умереното конзумирање на ѓумбир за време на бременоста генерално се смета за безбедно и може да помогне при утринската мачнина, трудниците сепак треба да се консултираат со својот лекар пред да консумираат големи количини, бидејќи во некои случаи тоа може да доведе до предвремено породување или зголемен ризик од крварење.